Fókuszban az oktatás és a gyermeknevelés

Törvényhozási nagyüzem

49

Törvényhozási nagyüzemre kap­csolt tegnap a parlament, több jogszabályt is elfogadtak. Többek közt arról döntöttek a honatyák, hogy meghosszabbítják a gyermekfelügyeleti szabadság időtartamát. Időközben a tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium az érettségiző és képességfelmérő vizsgára készülő diákok védelmére dolgozott ki intézkedéscsomagot.

Fotó: bunadimineata.ro

Védenék a végzősöket
A SARS–CoV2 vírussal való megfertőződés elkerülése érdekében intézkedéscsomagot dolgozott ki a tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium azok számára, akiknek a képességfelmérő vizsga, illetve az érettségi okán fizikailag jelen kell lenniük az iskolákban. Az intézkedés a nyolcadik osztályosokat, a végzősöket, illetve a felkészítésben és vizsgáztatásban részt vevő tanárokat és személyzetet érinti. Minden oktatási intézmény vezetőségének öt napon belül ki kell dolgoznia az előkészítő órák menetét, a diákok, tanárok, személyzet ki- és bejárási szabályzatát, az épület fertőtlenítésének módját. A Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Monica Anisie tanügyminiszter által közösen aláírt rendelet értelmében minden tanfelügyelőség köteles tudatni a közegészségügyi igazgatósággal az iskolaépületekben tervezett tevékenységek lebonyolításának időszakát, ezek megkezdése előtt legalább egy héttel.

Ezek az új szabályok
A rendelet előírja, hogy a tanfelügyelőségek együttműködnek a közegészségügyi igazgatóságokkal a fertőzésveszély leküzdése érdekében: ellenőrzik, hogy az oktatási intézmények betartják-e a higiéniai utasításokat, és egy-egy orvos vagy asszisztens segítségével minden iskolában napi szintű járványtani szűrést végeznek. Az oktatási tevékenységek alatt végig jelen lesz egy egészségügyi dolgozó az iskolában. Ő méri meg a tanárok, a személyzet és a tanulók testhőmérsékletét, amely nem lehet nagyobb 37 foknál ahhoz, hogy az illető bebocsátást nyerjen az épületbe.
A betegnek tűnő személyeket a családorvoshoz irányítják a diagnózis és kezelés megállapítása végett. Arról, hogy a tanuló részt vegyen-e az előkészítő órákon, a szülők hozzák meg a döntést, miután megtörtént a diák és a diák családtagjainak kockázati besorolása.
A diákokat egy tanár várja az iskola bejáratánál, elkíséri őket a tanterembe, majd az előkészítő lejártával a kijáratig kíséri őket. A belépéskor biztosítani kell a védelemhez szükséges eszközöket, úgymint fertőtlenített lábtörlőt, maszkot, kézfertőtlenítőt, és az iskolában szappan, papírtörölköző, kézfertőtlenítővel töltött adagoló áll majd a gyerekek és felnőttek rendelkezésére.

Maszkot viselni kötelező
Mindenkinek, aki részt vesz az iskolai tevékenységben, maszkot kell viselnie, és gyakran kell kezet mosnia. Egy tanteremben maximum 10 tanuló lehet jelen, egymástól 2 méteres távolságot tartva, maszkban. A szóban forgó időszakban (június 2–12.) a fizikai jelenlétet feltételező iskolai tevékenységek nem lehetnek hosszabbak 3 óránál a felsős (líceumi) diákok, és 2 óránál a nyolcadikosok számára. Amennyiben az előkészítő órák két váltásban zajlanak, a két váltás között legalább két óra szünetet kell tartani, ezalatt a helyiséget fertőtlenítik és kiszellőztetik.
A használt maszkokat külön kell összegyűjteni, majd a diákok friss maszkot kapnak, amellyel hazamehetnek – adta hírül az Agerpres hírügynökség.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.