Fókuszban az emlékközpont

Csíkszépvíz: idei prioritás, ami tavaly elmaradt

237

Két fontos projekt megvalósítása nem úgy haladt tavaly, ahogyan elvárták volna, ennek ellenére – több „apró” mellett – két másik kiemelt beruházás viszont megvalósult Szépvíz községben: a kosteleki út aszfaltozását befejezték a megyehatárig, és elkészült a Székely határőr emlékközpont is.

Ferencz Tibor polgármester Fotó: Kovács Hont Imre

Ferencz Tibor polgármester 2018 végén még elégedetlen volt az elmúlt esztendővel – mondta el –, az idei évértékelő lakossági fórumra készülve azonban arra jutott, hogy mégiscsak sikeres év volt a tavalyi.
Ennek egyik fő oka, hogy megvalósult a Bákó megyéhez csatolt Kostelek felé vezető út szépvízi szakaszának évek óta tartó korszerűsítése. A helyiek által Szénás útnak nevezett 7,8 km-es szakaszt aszfalttal borították a Motorsirülőig, azaz a megyehatárig. Ez a munkálat mintegy 12 millió lejt emésztett fel az évek során, és akkor válik teljes értékűvé, ha a Bákó megyei szakasz 5,5 km-ét is sikerül felújítani.
Befejezték ugyanakkor a Daj­bukát-ház átalakítását, amelyben helyet kap a Székely határőr emlékközpont.
– Idén energiánk nagy részét az emlékközpontra fordítjuk. A programmal való feltöltésnek már elkészült a forgatókönyve, ennek ismeretében pedig kijelenthetem, hogy a székely hadtörténet számára is sokat jelent a jövőben ez az intézmény, községünk számára pedig gazdasági potenciállal bír. Jövő év első felében szeretnénk megnyitni a nagyközönség előtt – közölte a polgármester, kifejtve, hogy mintegy húszfős szakmai csapat (hadtörténészek, muzeológusok, turisztikai szakértők stb.) dolgozik azon, hogy minél átfogóbb szolgáltatást nyújtson az emlékközpont.
Mellérendelnek ugyanakkor egy másik épületet, amely a Dajbukát-ház szomszédságában van: az ingatlant tavaly megvásárolta az önkormányzat, és a közeljövőben előadótermet, kiállítótermet, a központot szolgáló boltot terveznek belé.
2018-ban az említettek mellett felújították a csíkszentmiklósi kultúrotthont, Bükklokán utat korszerűsítettek és partot erősítettek, a községet alkotó falvakban egységes buszmegállókat alakítottak ki, a felső Nád-dűlőben pedig öntözőrendszert építettek az egyre tudatosabban branddé formált szépvízi káposzta termelésének könnyítésére.
Nem haladtak viszont kellőképpen a szépvízi kultúrközpont felújításával és az uniós aszfaltozási projektjükkel.
Előbbi a kultúrotthonként szolgáló valamikori örmény kaszinó, illetve a szomszédos könyvtárépület felújítását foglalja magában, és a buzăui kivitelező nem teszi tönkre magát a gyors befejezésért. A könyvtárépületbe egyébként ifjúsági és civil szervezetek számára biztosítanának termeket. Mindez az Országos Beruházási Társaság (CNI) finanszírozásával történik.
Az 1 millió eurós uniós útfelújítási projektjük 5,5 km községi út aszfaltozását célozza, de a kolozsvári kivitelező cég bukdácsol a munkával. Ferencz Tibor szerint a jóindulat megvan a cég részéről, de a munkavégzéssel súlyos gondok vannak. Év elején már tárgyaltak, és bízik benne, hogy sikerül elkerülni a szerződésbontást. Ennek a projektnek – Borzsovát és Szentmiklóst is érintő rövidebb szakaszok mellett – a fő hozadéka a Szent László tértől a Csíkrákos felé vezető út aszfaltozása lenne.
E kettő mellett idén szintén prioritást képez még két utca aszfaltozásának előkészítése, valamint a szépvízi focipálya felújításának befejezése.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek