Fókuszban a Homoródmente

Hargita Rali 2018 (3)

139

A hétvégén rendezik a hazai rali­bajnokság ötödik versenyét, a Hargita Ralit. A versenyt szervező Maxx Racing SE ezúttal is a tavaly használatos pályákon tartja az idei viadalt, csupán egy szelektív helyszíne módosult. A verseny második napján a Homo­ród­mentén száguldanak az autósok, a nézőknek több helyszínt is ajánlunk..

A 26. Hargita Rali térképe

Sorozatban hatodik éve ad ott­hont a Hargita Ralinak Székelyudvarhely, 2013-tól három évig murva borítású utakon tartotta a Maxx Racing a Hargita Ralit, 2016-tól pedig aszfaltutakra tért át a mezőny, és azóta változatlan pályákon zajlik a verseny. Tegnapi lapszámunkban a Bucsin és a Libán szakaszokat, valamint a szuperszpeciált mutattuk be, ma a homoródmenti szelektívekről adunk ismertetőt.

Háromszor három
Szombaton a Hargita Rali második napján egy három szelektívből álló hurkot teljesít három alkalommal a mezőny. A 6,44 kilométeres Patakfalva szelektív rajtja a település déli kijáratánál lesz, az érkezés pedig Homoródszentmárton bejárata előtt. Az első versenyautó rajtja 9.17, 12.38 és 15.59 órakor lesz az első, a második, illetve a harmadik átmenetel során. A szakasz rövid, nagyon sok kanyarral tarkítva. A nézők biztonságosan több helyről is nézhetik a versenyt, ám aki autóval akarja megközelíteni a szelektívet, annak Kénos bejáratainál ajánlatos parkolni.
A 6,27 kilométeres Szentpál szakaszt a település végétől – a halastavaktól – Homoródkarácsonyfalva bejáratáig a 131-es és a 132-es megyei úton tartják, és ez a verseny legrövidebb szakasza a szuperszpeciált leszámítva. Az első versenygép 9.38, 12.59, illetve 16.20 rajtol majd. Annak ellenére, hogy a szakasz rövid, nagyon tempós, az első része emelkedő sok kanyarral, majd a tetőre érve egy szintén nagyon kanyargós ereszkedő következik, a szelektív vége pedig nagyon gyors. Látványos lesz a halastavaknál a rajtot követni, a tetőn pedig be lehet látni a hajtűkanyarokat, ugyanakkor a 131 és a 132-es megyei út találkozásánál a visszafordító is nagyon nézőbarát. Ez utóbbi részen van hely a nézőknek parkolni is.
A Lövéte – Kirulyfürdőn áthaladó – szakaszt a település és a Kalibáskő közötti úton tartják, a szakasz hossza 13,73 kilométer. Az első versenyautó 10.06, 13.27, és 16.48 órakor rajtol, az utolsó szelektív pedig a raliban Power Stage-nek számít, ahol a pilóták bóbuszpontokat szerezhetnek. A szakasz nagyon változatos, hiszen Lövétéről emelkedő vár a mezőnyre, majd beereszkednek Kirulyfürdőre, végül pedig a szűk úton „felmásznak” a Kalibáskőig. A Lövétéhez közeli tetőn nagyrészt beláthatnak a nézők, ugyanakkor itt van lehetőség biztonságosan leparkolni a civil autókat is. Látványos az Asszonybosszantó és a Kirulyfürdő környéke is, viszont a szakasz utolsó, emelkedő részén nincs olyan hely, ahol biztonságosan lehetne nézni a versenyt.
A nézőknek azzal is kell számolniuk, hogy szombaton a rali-ob mezőnye után rajtolnak a veterán gépjárművek, majd a rali-ob-2 résztvevői is. Ugyanakkor arra is kell számítani, hogy az első versenyautó rajtja előtt másfél órával zárják le az utakat, ezt követően már csak a ralihoz tartozó hivatalos személyek mehetnek fel járművel a pályára. A szervezők felhívják a nézők figyelmét, hogy saját, illetve a versenyzők biztonsága érdekében ne parkoljanak a gyorsasági szakaszok rajtja és célja közvetlen közelében, és amennyiben felmennek a pályára kocsival, autóikat ne hagyják tiltott helyen vagy kanyarok bukózónáiban.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.