Fókuszban a gazdaságélénkítés és gyerekvédelem

Elsősorban a helyi önkormányzatok gazdaságélénkítő beruházásainak támogatásáról döntött kedd délután, rendkívüli, csíkszentismoni tanácsülésén Hargita Megye Tanácsa. A megyét vezető testület ugyanakkor a gyermekvédelmi igazgatóság működéséhez szükséges forrásokat csoportosított át a beruházásokra szánt keretből. A költségvetés-kiegészítés mellett a személyi jövedelemadóból származó források elosztásáról döntött a megyei önkormányzat.

Elosztották a költségvetést. A munkahelyteremtést ösztönözné a megyei önkormányzat fotó: HMT Sajtószolgálat

A tanácsülésen a Hargita megyei gyerekvédelmi igazgatóság működtetéséhez szükséges, az intézmény egyhavi költségvetésének megfelelő összeget szavaztak meg az önkormányzati képviselők.Borboly Csaba megyei tanácselnök elmondta: a megyei önkormányzat továbbra is számít arra, hogy a kormánytól megkapják a gyermekvédelmi igazgatóság működéséhez szükséges forrásokat. A megyei önkormányzat ugyanis a beruházásokra szánt keretből finanszírozza most a gyerekvédelmi igazgatóság működését. A gyerekvédelemi igazgatóság napi gondjainak orvoslása mellett a megyét vezető testület ugyanakkor elfogadta a Homoródújfalut, Oklándot, Homoródszentpétert, Városfalvát, Székelydályát, Kányá­dot érintő, illetve a Peteken, Kányádon, Miklósfalván és Ócfalván áthaladó megyei utak felújításának műszaki tervét. Borboly Csaba szerint már tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok, ha a közbeszerzési eljárásokat nem óvja meg senki.

Ipari parkok, inkubátorházak
A megyei önkormányzat ugyanakkor a helyi önkormányzatok – elsősorban munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő – beruházásait támogatta a jövedelemadó 7,5 százalékának visszaosztásával. Csík­szentsimonban az ipari park fejlesztéséhez szükséges gázvezeték-hálózat kiépítésére 410 ezer lejt hagytak jóvá. Szintén a jövedelemadó visszaosztásából rendelkezésre álló keretből összesen 515 ezer lejt osztott vissza a megyei tanács a Madéfalván és Csíkszentdomokoson tervezett ipari parkok, valamint a balánbányai vállalkozói inkubátorház megépítésére. Kérdésünkre a megyei tanácselnök elmondta: 2021-ben indulnak az új uniós programok és egyértelműnek látszik, hogy az egykori és azóta leépült bányavidékek támogatására lesznek források. Hozzáfűzte: ha mégsem kerülne uniós pénz, a megye saját forrásaiból is meg kell építse ezeket az ipari parkokat.
– Balánbányán és vonzáskörzetében 1989 után 19 százalékosra csökkent a foglalkoztatottság, ezért hisszük, hogy egy ipari park létrehozása nagy mértékben tudja segíteni a helyi vállalkozások megerősítését – nyilatkozta az elöljáró. Hozzáfűzte: az uniós források mellett a magyar kormány vállalkozásfejlesztő programjaira is lehet majd számítani. Úgy vélte: a következő öt év arról fog szólni, hogy ha már kialakult a megfelelő infrastruktúra, akkor a következő szintlépést a helyi munkaerő itthon tartása és a külföldön dolgozók hazacsábítása jelentené. Hozzáfűzte: nem lehet 2021-ig várni a pályázatok előkészítésével.

A fúvószenekaroknak is jutott pénz
Szintén gazdaságélénkítő szán­dékkal a csíkszentmártoni Lá­zár­falván és Csíkkozmáson buszmegálló építését támogatja a megye. Csík­szentmáronban a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola tangazdaságának létrehozására 105 ezer lejt hagyott jóvá az önkormányzat. Csík­szentgyörgy út- és hídépítésre kapott pénzt a megyétől. Ezenkívül Csík­szenttamás, Csíkszentmihály, Csík­szentkirály és Csíkszentimre fúvós­zenekarai kaptak jelentősebb támogatást hangszervásárlásra.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb