2021, január 16, szombat.

Fokozottan fontos: influenza elleni védőoltás

A koronavírus-járvány tekintetében halmozott veszélyt jelent az influenza, de védőoltással tudunk védekezni ellene. Idén az eddiginél is fontosabb az influenza elleni védőoltás, akinek jár ingyenesen, az éljen a lehetőséggel, akinek nem, az keresse a patikákban, és ha lehet, vásárolja meg – hangsúlyozta ki dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. 

– Sokat beszéltünk eddig is az influenza elleni védőoltásról, idén viszont kiemelten fontos. Miért?

– A hideg beköszöntével fontos a légúti fertőzésekről beszélni, hisz jelentős beteglétszámot okoznak ezek a megbetegedések. Az enyhe légúti megbetegedések megelőzése a megszokott prevenciós módszerekkel történik, esetükben nincs védőoltás, hisz ezek enyhe lefolyásúak. Az influenza viszont annyira súlyos vírusos megbetegedés és annyi áldozatot szed évente, hogy érdemes védőoltást beadatni. Nyilván nem annyira veszélyes ez a vírus, mint a koronavírus most, de akkor is aggasztóan sokak számára, főként a kockázati csoportokba tartozók számára veszélyes lehet. A kockázati csoportokba tartoznak a krónikus betegek, a 65 év fölöttiek. Az államok elsősorban a rizikócsoportokba tartozókat próbálják rávenni arra, hogy beoltassák magukat, számukra ezért ingyenes a védőoltás. Romániában is megvan a kedvezményezettek csoportja, az Egészségügyi Minisztériumnak az ingyenes influenza elleni védőoltásra vonatkozó programja keretében elsősorban a 65 év feletti személyeket, a krónikus betegeket, köztük főként a légzőszervi, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket, az anyagcserezavarokkal élőket, az intézményekben élő felnőtteket és gyermekeket, az egészségügyi személyzetet és a várandós nőket oltják be ingyenesen. Most, a koronavírus-járvány miatt, fokozottan szükséges az influenza elleni védekezés, hisz halmozott a veszély és legalább az ellen, ami ellen tudunk, védekezni kellene. Már csak azért is, hogy a diagnózist megkönnyítsük, hisz ha egy páciens a mindkét betegségre jellemző tünetekkel érkezik, akkor könnyebbség, ha tudjuk, hogy be volt oltva influenza ellen. 

– Vannak már arra vonatkozó tapasztalatok, hogy a két vírusfertőzés együtt hogyan jelentkezik? 

– A tavaszi tapasztalatokra tudunk hagyatkozni, ezek azt mutatják, hogy ha valaki az influenzát és a koronavírust is elkapja, akkor súlyosabb lefolyású mind a két betegség. Ezért is ajánlott legalább az egyik betegséget megelőzni oltással, a másikat pedig a többi prevenciós módszerrel. Ezek a megelőzési módszerek – távolságtartás, kézmosás, személyes higiéné betartása, a maszkviselés – szerencsére közösek, tehát ha jól védekezünk a koronavírus ellen, akkor jól védekezünk az influenza ellen is. Egyértelmű, hogy teljesen nem tudjuk ezekkel a módszerekkel a vírus terjedését teljesen megakadályozni, de hatékonyak.

– Az idősek és krónikus betegségekkel rendelkezők számára egyértelműek az ajánlások, számukra javallott az influenza elleni védőoltás. A várandós nők számára is javasolják ezt a védőoltást? Milyen érvek szólnak emellett?

– Egyértelműen ajánlott a várandós nők számára is az influenza elleni védőoltás, és idén idejében meg is kaptuk az első adagokat a megyében, amelyekből számukra volt elkülönítve egy adag. Sajnos a várandós nők nem nagyon érdeklődnek ez iránt. Nem tudom eldönteni, hogy a családorvosok vagy a várandósok azok, akik nem kérik, de lassan fogy. Az első hozzánk érkezett szállítmányból, 2640 adag vakcinából prioritással a terhes nők, a 3–5 év közötti gyermekek és az intézményekben élők részesülhettek. Azt tapasztaljuk, hogy ezeket a védőoltásokat az intézményekben élők beadták, a kisgyermekeknek és a várandós nőknek viszont kevésbé. A második kapott szállítmány a babáknak, kisgyermekeknek szól, 6 hónapostól 3 éves korig, 300 ilyen adagot kaptunk, de ezekből is kevés fogyott el, nem tudom, hogy a családorvosok vagy az édesanyák érdeklődése alacsony ez iránt. A kicsiknek is ajánlott az influenza elleni oltóanyag és számos tanulmány áll már rendelkezésre ahhoz, hogy kijelenthessük, ez semmilyen pluszrizikót nem jelent. Azoknak a gyerekeknek, akik még sosem kaptak ilyen védőoltást, egy hónap múlva egy újraoltást kell végezni, talán ezért sem igényelték az anyák, családorvosok, attól tartva, hogy nem lesz meg a második adag. Az eddigi tapasztalataink szerint azonban ettől egyelőre nem kell tartani. A védőoltást egyébként mi aszerint rendeljük, ahogy a családorvosok kérik ezt az ingyenes védőoltásokra jogosult pácienseik számára. Más megyékben, például Ko­lozs megyében nagyságrendekkel többet kértek a családorvosok. Idén mi összesen 23 060 adag oltóanyagot rendeltünk a megyebeli családorvosok igénylései alapján, amihez hozzáadtuk még az egészségügyi dolgozók és az intézményekben élők számát. Eddig összesen 6900 adag védőoltást kaptunk meg, és összességében az mondható el, hogy a várandós nők és gyermekek kivételével van érdeklődés iránta, viszik a családorvosok tőlünk a kedvezményezett pácienseik számára. 

– Mikor érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást?

– Kezdjük azzal, hogy mikortól. Általában október 15-től érdemes beadatni a védőoltást, mert az ellentestszint, ami körülbelül két-három hét alatt alakul ki, hat hónapot fed le. Ha október közepén beoltatjuk magunkat, akkor november elsejére, amikor a megfigyelések szerint eddig általában elkezdődött az influenzavírus terjedése, kialakul az immunitás. Tavaly jóval később, december közepén igazoltuk az első influenza elleni eseteket. Ezeket egyébként ugyanazzal a PCR-teszttel igazoljuk, mint a koronavírus-fertőzést, ezt mi eddig is végeztük és ezért is volt már meg a PCR-készülékünk, mert más vírusok igazolására, más diagnózisok felállításához is használtuk. Általában a megyei kórház fertőző betegségeket kezelő osztálya igényli először az influenza igazolását. Tavaly későn jelentkezett az első eset, az influenzás megbetegedések szezonja pedig rendszerint márciusig kinyúlhat, még áprilisban is igazoltunk megbetegedést. Még decemberben is érdemes beadatni a védőoltást. A minisztériumtól várt további ingyenes adagok is úgy fognak érkezni: novemberben és december elején is várunk szállítmányt. 

– Az, hogy mikor érdemes beadatni, azért is fontos, mert Csíkszeredában például jelenleg nem lehet kapni a patikákban influenza elleni védőoltást, így azok, akik nem részesülnek az ingyenes védőoltásban, jelenleg nem is tudják megvásárolni azt… 

– Az ingyenes védőoltásra jogosultak mellett ajánljuk, hogy vásárolják meg és adassák be a vakcinát mások is, például azok, akik munkahelyük vagy életformájuk révén fokozottan ki vannak téve annak, hogy ők megbetegedjenek vagy góccá válva terjesszék a betegséget. Mi javasoltuk idén is a minisztériumnak, hogy bővítsék az ingyenes védőoltásban részesülők listáját, vegyék be ebbe a pedagógusokat és az ügyfélszolgálatot végző alkalmazottakat. Sajnos ezt a javaslatunkat nem fogadták el. Így marad a vakcina megvásárlása sokak számára, a patikákban azonban most nem kapható. Mint közismert, a patikák magánvállalkozásként működnek. Már júliusban meg kellett volna rendeljék az oltóanyagot, hisz a gyártás már akkor elkezdődik. A mostani rendeléseket pedig már nem biztos, hogy a gyártók teljesíteni fogják. Az a tapasztaltom, hogy nem rendeltek eleget a gyógyszertárak, sokan annyi oltóanyagot vásároltak csak, amennyit épp kaptak az ügynöktől. Azt ajánlom azoknak, akik nem jogosultak ingyenes oltóanyagra, hogy érdeklődjenek a patikáknál, keressék a vakcinát, lássák a gyógyszertárak is, hogy igény van rá. Úgy tudom, hogy vannak listák is, fel lehet iratkozni az oltásra. Jelezzük az igényt, és ha lesz védőoltás, december elején még érdemes beadatni. A gyógyszertáraknak is azt ajánlom, hogy nézzenek szét máshol is, mindenképpen érdemes ezt most beszerezni és beadatni.

– Milyen mellékhatásai vannak az influenza elleni védőoltásnak? 

– Minden gyógyszernek és oltóanyagnak van mellékhatása. Azonban minden gyógyszer és védőoltás csak akkor hozható forgalomba, ha hosszas vizsgálatok során bizonyítják azt, hogy a mellékhatások eltörpülnek a jótékony hatáshoz képest. Ha egy gyógyszer vagy védőoltás forgalomba kerül, akkor biztos, hogy átesett ezen a vizsgálaton, és a mellékhatás sokkal jelentéktelenebb a hasznánál. Az influenza elleni védőoltás után helyi bőrpír, fejfájás, enyhe hőemelkedés fordulhat elő, mindez tényleg megéri azt a teljes szezonra szóló védettséget, amit nyújt cserébe. Ugyanakkor a mellékhatások nem minden esetben, hanem csak kis arányban jelentkeznek. 

 

Kapcsolódó cikkek:

14,312RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb