2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Fokozottan figyelnek a tej-kifli programra

A tej-kifli és alma program volt a tegnapi, az oktatási intézmények biztonságosabbá tételéért összehívott megyei fórum egyik legfontosabb témája: a Hargita megyei kisdiákok a hét elejétől kapnak tejterméket az iskolában, és a jövő héttől elkezdik a kifli szállítását is. Az ellenőrző szervek felhívták a figyelmet az élelmiszerek megfelelő tárolásának fontosságára, illetve arra kérték az iskolaigazgatókat, ha minőségi problémát észlelnek, tartsanak meg mintát, és értesítsék az illetékeseket.

Jövő héttől kapnak a tej mellé kiflit is a gyerekek. Fokozottabban figyelik a leszállított termékek minőségét Fotó: Balázs Árpád
Jövő héttől kapnak a tej mellé kiflit is a gyerekek. Fokozottabban figyelik a leszállított termékek minőségét Fotó: Balázs Árpád

Az előző években eltérés volt az iskolákban nyilvántartott és a tanfelügyelőség által összesített diákok száma között – derült ki a tegnapi csíkszeredai, az oktatási intézmények biztonságosabbá tételére összehívott fórumon, ezért Jean Adrian Andrei prefektus szorosabb együttműködésre kérte a megyei tanács és a tanfelügyelőség képviselőit.

Kiderül, hová ki szállítja a kiflit
A megyei tanács által összeállított beszámolóból kiderült, hogy Maroshévíz, Galócás, Salamás, Gyer­gyóvárhegy, Csík­szentmihály, Szé­kelypálfalva, Szép­víz, Csicsó, Rá­kos, Madéfalva, Csík­szereda, Csík­szentkirály, Csík­szent­si­mon, Tus­nádfürdő, Csík­szent­már­ton, Tus­nádfalu, Csíkkozmás, Bánk­fal­va, Csík­szent­györgy, Csíkmindszent és Szé­kely­udvarhely iskoláiba a Har­mo­pan Rt. szállítja majd a kiflit, perecet, szárazkekszet. Az Ady Max Prodcom Impex Kft. Bor­szék, Gyergyóholló, Bélbor, Gyer­gyó­remete, Ditró, Szárhegy, Lövéte, Homoródalmás, Ok­lánd, Ho­moródszentmárton, Felsőbol­dogfalva, Székelyderzs, Kányád, Szentegyháza, Kápolnásfalu, Má­ré­falva, Fenyéd, Székelyvarság, Ze­telaka, Siménfalva, Far­kas­la­ka és Székelykeresztúr diákjait látja majd el kiflivel, az In Com Euro Kft. pedig a Ba­lán­bánya, Csík­szentdomokos, Karc­falva, Dánfalva, Madaras és Csík­szent­tamás körzetben nyert. A Pipos Impex Kft. a Gyimesekbe és Hidegkúton, a Panko Prod Kft. Csomafalva, Alfalu és Újfalu, valamint a vaslábi iskolába szállítja majd az egységesen 80 grammos termékeket. Az említett cégekkel október 16-án kötnek szerződést, így a diákok jövő héttől kaphatnak kiflit is a tej mellé tízóraira. A gyergyószentmiklósi, a kászonaltízi, az oroszhegyi, bögözi, nagygalambfalvi, etédi, szentábrahámi, székelyandrásfalvi, újszékelyi, korondi és parajdi iskolák esetében azonban még folyamatban van az adatok tisztázása – derült ki a fórumon.
Az alma-programra is megvannak a jelentkező cégek, azonban a szerződéskötésre csak azt követően kerülhet sor, miután a kormány rendeletben határozza meg a szubvenció napjait a 2015/16-os tanévre – áll a dokumentumban.

Elkezdték az ellenőrzéseket
Bár az országban a fogyasztóvédelem tematikus ellenőrzést tartott az iskolás tejre és kiflire, a Hargita megyei ellenőrök, tekintettel arra, hogy késve indult a program, egyelőre nem ellenőrizték a termékeket. Ehelyett szeptember utolsó két hetében 25 óvodát ellenőriztek, és öt esetében találtak valamilyen rendellenességet – számolt be Moldovan Laurenţiu, a hatóság megyei vezetője. Kifejtette, az óvodákban szembetűnően javultak a körülmények, azonban figyelmeztette is a fórum résztvevőit, köztük az oktatási intézmények igazgatóit, hogy a konyhákban, kantinokban mindig legyen egy felelős, aki ellenőrzi az élelmiszereket, ugyanis az említett ellenőrzéskor lejárt szavatosságú tojást és élesztőt is találtak.
A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság ellenőrei szeptember első napjaiban 32 oktatási intézményt kerestek fel. A főbb hiányosságok között Püsök László, a hatóság osztályvezetője a hűtőszekrények hiányát emelte ki azokban az intézményekben, ahol tavaly még hosszan friss, ún. UHT tejet kaptak a gyerekek, illetve felhívta az intézmények vezetőinek figyelmét, hogy szerződéskötés előtt ellenőrizzék a kateringcég engedélyeit.

Megelőzés és őrzés
Az ülésen Görbe Péter főtanfelügyelő a megfelelő körülmények biztosításának fontosságát hangsúlyozta, például azt, hogy az udvarokat vegye körbe kerítés, felügyeljék, ki megy be és ki az iskolából, illetve a diákokat a szünetek alatt is felügyeljék.
Az előző évek tapasztalata azt mutatja, hogy az iskolai lopásoknak 80 százaléka a tanítás ideje alatt történik, ezért is fontos az iskolák őrzése – mondta a rendőrség képviselője. Butucaru Radu kifejtette, a megyében 31 iskolában alkalmaztak őrt, és 185 intézményben működik térfigyelő kamera, ugyanakkor az intézmények 61 százaléka nincs megfelelően biztosítva. Felhívta a figyelmet arra, hogy valamennyi iskolához kirendeltek egy rendőrt, akivel az igazgatók tarthatják a kapcsolatot, illetve hogy november 15-ig valamennyi tanintézménynek el kell készítenie a biztonsági tervét, amit a helyi rendőrség is engedélyez.
Ilie Staicu, a csendőrség alezredese beszámolt arról, hogy az előző tanévben 52 megelőző-nevelő akciót hajtottak végre, többek között a drogfogyasztás, az iskolai erőszak és az utcai bűnözés megelőzéséért. László Barna őrnagy a katasztrófavédelem részéről elmondta, a tűzoltók a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet, illetve ismertette az iskolák engedélyeztetésére vonatkozó jogszabályokat. A kábítószer-ellenes szakhatóság Hargita megyei központjának felelős vezetője, Alexandra Ţifrea szintén a megelőzés fontosságát hangsúlyozta, ennek jegyében az idén is folytatják Az én drogellenes üzenetem, a Cenzúrázatlanul és a Fred Goes Net elnevezésű programjaikat.

Figyelni a padok méretére is
Vass Előd, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság képviselője elmondta, a megyében 41 oktatási intézmény nem rendelkezik egészségügyi engedéllyel, 53 esetében pedig folyamatban van ennek beszerzése. Hangsúlyozta, az olyan alapvető követelmények mellett, mint a vezetékes ivóvíz, figyelni kell az osztályok létszá-
mára, a diákok számára megfelelő teret kell biztosítani, a termeket megfelelően kell megvilágítani, szellőztetni és a székek és asztalok méretét a diákok adottságainak megfelelően kellene kialakítani.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb