Fokozatos nyitás

Kájoni János Megyei Könyvtár

167

A Kájoni János Megyei Könyvtár 2020. május 25-étől nyitotta meg újra kapuit a közönség számára szigorú óvintézkedések mellett, a szolgáltatások részleges működtetésével. Sokan vártak erre a napra, hogy a régóta kikölcsönzött könyveket visszavihessék és új olvasmányokat vihessenek haza. A nyitás utáni első három nap alatt mintegy ötszázan fordultak meg a könyvtárban, közel ezer kötetet kölcsönöztek.

A szolgáltatások fokozatos, majd teljes körű újraindítása a korlátozások enyhítésének függvényében történik.
Jó hír a tanulni vagy kutatni vágyók számára, hogy 2020. június 15-étől, hétfőtől ismét látogathatók a könyvtár olvasótermei, betartva a kötelező egészségügyi óvintékedéseket. Egyszerre csak egy olvasó tartózkodhat a termekben, kötelező a távolságtartás, valamint a maszk viselése az épületben. A földszinten található Helyismereti és különgyűjtemények (dokumentációs részleg), valamint az emeleti olvasóterem állományához is hozzáférhetnek a regisztrált olvasók, akik tanulás, kutatás, információszerzés céljából keresik fel az intézményt. Frissen megjelent kiadványok, helytörténeti munkák, az erdélyi művelődés- és tudománytörténet újdonságai is várják a kutatni vagy tanulni vágyó olvasókat.
Akik új nyári olvasnivalót szeretnének hazavinni, azok sem távozhatnak csalódottan. Számos újdonság, kortárs magyar és román szerzők legújabb művei, világirodalmi alkotások közül választhatnak, de friss szakirodalom is megtalálható az első emeleti kölcsönző részlegen, illetve a gyermekkönyvtárban is újdonságok várják a vakációs olvasmányért betérőket. A kölcsönzés az eddigi szabályok szerint történik, vagyis az olvasók még nem léphetnek a polcok közé és nem használhatják az internetes számítógépeket. A könyvtár jelenleg hétfőtől péntekig 8 és 12, illetve 13 és 16 óra között látogtaható. Az egyórás szünetek alatt fertőtlenítik a könyvtári tereket – tájékoztat közleményében a Kájoni János Megyei Könyvtár.
A könyvtár rendezvényei szünetelnek, remélhetőleg nyár végére lehetőség lesz a közönségnek szóló programok fokozatos újraindítására, és elindulhatnak az olvasókörök találkozói is. Addig is az olvasókkal, könyvtárhasználókkal a közösségi oldalon igyekeznek tartani a kapcsolatot a könyvtárosok. A változásokról és a fokozatos nyitással kapcsolatos hírekről az intézmény honlapján (http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu) és Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.