vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

„Fokosodik” a pálinka-névhasználati vita

Nem tesz eleget Fazekas Sándor magyar földművelésügyi miniszter felszólításának, és nem mond le a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere. Piros László a napokban azért került összeütközésbe a szaktárca vezetőjével, mert névbitorlónak nevezte, és feljelentéssel fenyegette meg az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjait.

Még nem használhatják a pálinka megnevezést az erdélyi gazdák. Kérik a kiterjesztést

Piros László tegnap az agrárszektor.hu-nak nyilatkozva kifejtette, nincs baja az erdélyi, vajdasági, felvidéki magyarsággal, ám az oltalom alatt álló magyar termék védelmét kötelességének tartja.

– Nem tudom, mi a baj azzal, ha érdekképviselőként fellépünk a jogszerűen pálinkát gyártók és forgalmazók érdekében, hiszen ez is a dolgunk. A pálinkaszabályozás a közfogyasztásra gyártott, áruvá váló pálinkára vonatkozik. Semmi problémánk azzal, hogy a határon túl élő emberek minek hívják az akár saját maguk által főzött italt. A szigor és határozottság azok ellen szól, akik palackozzák és forgalomba hozzák a termékeket, mert az már nem mindegy, hogy mit írnak fel a címkére – válaszolta Piros a lapnak arra a kérdésre, hogy minek tulajdonítja a Földművelésügyi Minisztérium lemondásra felszólító közleményét. Piros László leszögezte, az is hamis látszat, hogy bármilyen ellentét lenne szervezetük és az Erdélyi Pálinka Lovagrend között.
– December 6-án például együtt ünnepeltük a magyar pálinka napját, és a rendezvényre eljött az összes határon túli lovagrend is. Továbbmegyek: az is igaz lehet, amit nemrég Hargita Megye Tanácsa kijelentett, vagyis, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem el tudja végezni a pálinkával kapcsolatos ellenőrzéseket. Talán így van, de nem az a kijelölt hatóság – jegyezte meg Piros László.
Fazekas Sándor, a szaktárca vezetője szerint a Magyar Pálinka Lovagrend vezetőjének azért kellene lemondania, mert nekiment az erdélyi termelőknek, miközben szakmai segítségért fordultak a magyar agrártárcához. A székelyföldi termelők nevében a pálinka névhasználatának engedélyezésért Hargita, Maros és Kovászna megyei önkormányzat elnöke is a magyar kormányhoz fordult.
– Míg az agrártárca keresi a megoldást a pálinka-névhasználat Erdélyre való kiterjesztésére, addig Piros László névbitorlónak nevezve, feljelentéssel fenyegette a határon túli Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjait. A nagymester a jövőben a délvidéki névhasználókkal szemben is fel kíván lépni, ha Szerbia is az Európai Unió tagjává válik. Ez nem más, mint rosszul értelmezett piac- és eredetvédelmi testvérharc. Ezáltal érdemtelenné vált a Magyar Pálinka Lovagrend vezetésére, a pálinka szakmai képviseletére! A kormány óvja az össznemzeti érdekeket, segíti a magyarság gasztro-kulturális hagyományainak továbbörökítését. Az erdélyi és dél­vidéki nemzetrészeknél is – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
A Földművelésügyi Minisztérium korábbi közleményében felidézte: az erdélyi pálinkakészítők azt kérték az FM-től, hogy a pálinka megnevezést a minőséget szavatoló pálinkafőzők a történelmi Erdély, Bánság és Partium mind a tizenhat megyéjében használhassák. A tárca közölte: mivel a pálinka név eredetvédettséget élvez, csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja.
Dezső Tibor, az Erdélyi Pálinka Lovagrend szakmai vezetője szerint az elnevezés erkölcsi kérdés, semmiféle anyagi vonzata nincs. Céljuk, hogy olyan brandet építsenek fel a magyar pálinkából, ami bárhol a világon megállja a helyét.

HN-összefoglaló

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb