Főhajtás Orbán Balázs születésének évfordulóján

Évforduló és alapkőletétel. Orbán Balázs szelleme tovább él Fotó: Asztalos Ágnes
212

Báró Orbán Balázs születésének 189. évfordulójára emlékezett Székelyudvarhely. A főhajtás a szejkefürdői sírnál kezdődött a hagyományőrző huszárok tiszteletadásával, koszorúzással és egy rendkívüli momentummal: elhelyezték a Székelyföldi Le­gen­dárium kezdeményezésére nemsokára felépülő Orbán Ba­lázs Emlékház alapkövét. A megemlékezés a városközpontban, a legnagyobb székely szobránál folytatódott.

Évforduló és alapkőletétel. Orbán Balázs szelleme tovább él Fotó: Asztalos Ágnes

Orbán Balázs 1829. február 3-án látta meg a napvilágot a Székelyudvarhely melletti Lengyelfalván. A későbbi írónak, néprajzi gyűjtőnek, országgyűlési képviselőnek, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának emlékezetét hűen őrzi szűkebb és tágabb szülőföldje, születésének évfordulóját népes közösség ünnepli meg évről évre a székelyudvarhelyi főtéren 1995 óta álló Orbán Balázs-szobornál. Idén, rendhagyó módon a Szejkefürdőn, az egykori családi birtokon álló sírhelynél is összegyűlt néhány ember. Bálint Domokos, a lengyelfalvi Orbán Balázs Alapítvány elnöke ünnepi beszédében az emlékezés fontosságát, illetve az életmű tiszteletének identitásmegőrző szerepét hangsúlyozta. A szejkefürdői esemény apropóját az adta, hogy az évforduló alkalmából helyezték el a sírhely mellé elképzelt Orbán Balázs Emlékház alapkövét.
Az ötlet a Székelyföldi Legendáriumtól származik, a kezdeményezést felkarolta a városvezetés, alapos levéltári kutatómunka is lezajlott már, sőt egy helyi cég az épület látványtervét is elkészítette, amit a megemlékezésen jelenlévők meg is tekinthettek tegnap. Az alapkő a város ajándéka, mellette Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium vezetője röviden ismertette a Szejkefürdőre vonatkozó terveiket. Kötelesség az emlékházat létrehozni, hogy a sírhelyet felkereső turisták még többet megtudjanak az egykori fürdőtelepet építő, Székelyföldért élő Orbán Balázsról – mondta Fazakas. Interaktív, modern kis múzeumot képzeltek el, maga az épület pedig hagyományos jeleket hordoz, és szerencsés esetben a jövő évi kerek évfordulóra már állnak majd a falak. Fazakas bejelentette azt is, hogy tavasszal elkezdődik a Szejkefürdőn a Mini Erdély Park kiépítése, amely azokat az épületeket, romokat vonultatja majd fel makettek formájában, amelyeket Orbán Balázs is láthatott.
Gálfi Árpád polgármester és Orbán Árpád alpolgármester megkoszorúzta a sírt, majd a déli harangszó után a városközpontban is elkezdődött a megemlékezés. A polgármester itt mondta el ünnepi beszédét, amelyben kiemelte az Orbán Balázs-i életmű és szellem fontosságát, majd Simó Sándor unitárius lelkész méltatta Udvarhelyszék nagy szülöttjét. Szavalatok, népdalok hangoztak el, az ünneplők együtt énekelték el a magyar és a székely himnuszt, miközben többen is koszorút helyeztek el a szobor lábánál. Az ünneplők az Orbán Balázs Fotóklub alkalmi kiállítását is megtekinthették a Városháza belső udvarán.
A megemlékezésen közreműködött a lengyelfalvi Orbán Balázs Egyesület, a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola, a Boróka Néptáncegyüttes, a Hagyományőrző Székely Huszárezred, a Nyugdíjas Önsegélyző Pénztár, a Székely Dalegylet, a Balázs Ferenc Vegyeskar és az Alla Breve Vegyeskar.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.