hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Fogyókúrán…

A Román Nemzeti Bank statisztikái szerint az elmúlt esztendőben tovább folytatódott a hazai bankrendszer szerkezetváltása, s azon belül a „karcsúsítása”. Ezen folyamat megtestesülését jelenti többek között újabb 149 kirendeltség és ügynökség bezárása, valamint 532 alkalmazott távozása a szektorból. 2016 végén a kirendeltségek és ügynökségek száma összesen 4757 volt, az alkalmazottaké pedig 55 396. Ez azt is jelenti, hogy a hazai bankvilág csúcsesztendejének számító 2008-as évtől errefelé a pénzpiacról „eltűnt” hat kereskedelmi bank, a banki egységek 25 százaléka, az alkalmazotti állomány pedig 22 százalékkal zsugorodott.
A jegybank által közölt adatokból az is kiderül, hogy a 2016-os esztendőben a hazai hitelintézeteknek közel háromnegyede bizonyult nyereségesnek, s e tekintetben a megelőző esztendőhöz viszonyítva javult a helyzet. 27 bank volt nyereséges, s ez összegszerűen 4,7 milliárd lejt jelent, ugyanakkor 10 hitelintézet veszteséggel zárt, együttesen 450,4 millió lejjel. (A megelőző esztendőben 22 esetében zártak nyereséggel és 14 esetében veszteséggel.) Amúgy a legnagyobb nyereséget az eddigi pénzügyi beszámolók szerint a Transilvania Bank, a BRD és az Unicredit jegyezte.
Jelenleg négy romániai bankot kínálnak eladásra, legalábbis félhivatalos információk szerint. Ezek között van a Postabank (amely a ranglista 9. helyét foglalta el 3%-os piaci részesedéssel), a Banca Românească (a ranglista 4. helyét foglalta el 1,8%-os piaci részesedéssel), a Veneto Bank (a ranglista 15. helyét foglalja el 1,3%-os piaci részesedéssel) és a Marfin Bank (a ranglista 22. helyét foglalta el 0,6%-os piaci részesedéssel). Azt viszont még nem tudni, hogy miként dönt a görögországi Piraeus csoport romániai bankja sorsáról azután, hogy azt 2015 végén el akarta adni az amerikai J. C. Flowers befektetési alapnak. Vásárlói minőségben az elmúlt időszakokban csupán hárman „szerepeltek”, a Transilvania Bank, az OTP Bank és az Axxess Capital, valamint szándék szintjén a már említett J. C. Flowers.

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb