2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Fogyatékkal élők járműhasználata

A fogyatékkal élő személyek jogainak védelmére és érvényre juttatására vonatkozó 2006/448-as törvény értelmében a jogszabály hatálya alá eső személyek bizonyos kedvezményekben is részesülnek. Például egyes adónemek és illetékek fizetési kötelezettsége alól. Ezek között vannak olyanok is, amelyek járműveik birtoklásával, illetve használatával kapcsolatosak.

Mozgássérültek által használt jármű. Kedvezmény Fotó: Illusztráció
Mozgássérültek által használt jármű. Kedvezmény Fotó: Illusztráció

[dropcap]J[/dropcap]úlius 13-án jelent meg a fentebb említett törvény egyes előírásait módosító 2015/193-as törvény, s amely előírásai holnap válnak hatályossá. Eddig a súlyos és fokozott fogyatékkal élő személyek abban az esetben mentesültek a járműilleték-fizetési kötelezettség alól, ha az a személygépkocsi, csónakos motorkerékpár és motoros háromkerekű a fogyatékosokkal élők használatára volt alkalmas, azaz már eleve arra a célra készült vagy utólag azt átalakították. Az új megfogalmazás szerint bárminemű személygépkocsira, csónakos motorkerékpárra és motoros háromkerekűre érvényes a mentesség, már amennyiben azt a járművet a súlyos és fokozott fogyatékkal élő személy birtokolja. Egy másik előírás, nevezetesen a 28. szakasz értelmében a fogyatékkal élő személyek számára átalakított és általuk birtokolt személygépkocsik esetében amennyiben azt az érintett személy vagy az használta, akire a gondozás hárult, mentesültek azon úthasználati díj fizetése alól, amelyet a 2002/15-ös kormányrendelet írt elő. Átfogalmazták ezt az előírást is, oly módon, hogy ez a mentesülés vonatkozik a fogyatékkal élő személyre, valamint az azt kísérő személyre vagy annak személyi asszisztensére, amennyiben az a gépkocsi általuk birtokolt. Az már magától értetődő, hogy a jövőben nem feltétel az adott személygépkocsi átalakítása, tehát az érintett személyek által birtokolt és használt bárminemű személygépkocsi mentesül az úthasználati díj fizetése alól.
A törvényben azt is pontosítják, hogy a jogosult személyek mindegyike által egyetlen személygépkocsira vonatkozik a szóban forgó mentesség.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb