Fogyatékkal él, de nem esélytelen!

88

Négy udvarhelyszéki, sérültekkel foglalkozó és azokat foglalkoztató civil szervezet kapcsolódott be a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért egyhetes képzésébe, Az esélyteremtés partnersége – Társadalmi vállalkozások támogatása elnevezésű projektbe.

Hátrányos helyzetűekkel foglalkoznak. Fókuszban Fotó: Bartha-Pál Csaba

Szociális vállalkozások menedzsmentje, innovatív marketing – csupán két előadáscím abból az ötből, ami a Civitas Alapítvány által hátrányos helyzetűeket foglalkoztató civil szervezeteknek meghirdetett és november 11–17. között lebonyolított projekt témája volt. Meg lehet tanítani ezeknek a bonyolult fogalmaknak a lényegét fizikailag és szellemileg sérült, írni, olvasni és beszélni is nehezen tudó fiataloknak? – tevődik fel a laikusban, joggal, a kérdés. Téved, aki nemet mond: a Civitas Alapítvány projektje bebizonyította speciális, játékos módszerrel az értelmi fogyatékos személyek is el tudják sajátítania a vállalkozás alapjait, konkrétan azt: miként értékesítsék a saját maguk készítette termékeket, hogyan teremtsenek kapcsolatot, kommunikáljanak a vevőkkel.
A Civitas Alapítvány projektjébe négy, a Pro Down Alapítvány, az Orbán Alapítvány, a Pro Autist Alapítvány, a Wolter Alapítvány kapcsolódott be, és összesen húsz, 18–42 év közötti fizikailag, szellemileg sérült személy vett részt. A különböző témakörökben dr. Illyés Ferenc, Illyés Krisztina, Szabó Attila, Miklós Zsuzsánna és Bákai Magdolna tartott képzést.
– Nem voltak könnyű helyzetben, hogy megtalálják a közös hangot, de hála a fiatalok nyitottságának, lelkesedésének és feltétlen bizalmának a tervezettnél is jobban sikerült – újságolja a projekt egyik alapembere, Szabó Attila, aki több éve rádiózik, kommunikációt tanít felsőfokon a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján.
Úgy fogalmazott, hogy a nem szokványos tanítványok miatt nagy volt a kihívás, de ő és a többi oktató is kiállta a próbát: speciális módszerekkel, sok-sok játékkal fűszerezték a tanórákat, így sikerült nemcsak éberen tartani, lekötni az őszinte és kíváncsi nebulók figyelmét, de így lett élmény, szórakozás és tanulás is az együtt töltött idő.
A Pro Down Alapítvány létrehívója, mindenese, Veress Anikó is értékesnek találta a meglátása szerint „érzékenyítő” programot. Elmondta: voltak kétségei afelől, hogy miként viszonyulnak a szellemileg fogyatékos, zárkózott fiatalok ahhoz, hogy kimozdítják őket a megszokott, ismerős környezetükből, a komfortzónájukból, de mivel szereti az ilyen kihívásokat, belevágott. Nem bánta meg, sőt nagy örömmel tapasztalta, hogy mind a kilenc „gyermeke” élvezte a tanórákat, jól érezték magukat a képzésen, még olyan fiatal is akadt, aki megsiratta, hogy véget ért az oktatás.
– Az esélyteremtés partnersége – Társadalmi vállalkozások támogatása projekt címe bonyolult, de a lényege egyszerű és egybevág a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért koncepciójával, céljaival, összhangban van eddigi tevékenyégével, hiszen a közösségfejlesztés ezúttal is kulcsszó volt – hangsúlyozta Kolumbán Gábor, az alapítvány elnöke.
Emlékeztetett, hogy tavaly a hátrányos helyzetűeket foglalkoztató civil szervezetekkel közösen állították fel a Merkúr üzletláncban az Esély-polcokat, amelyeken a sérült személyek által készített használati tárgyakat kínálják eladásra. A társadalom által inkább a „fogyatékos” skatulyába helyezett, perifériára szorított, mintsem a közösség hasznos tagjaként integrált fiataloknak szervezett oktatás is ennek a programnak a folytatása.
– Tulajdonképpen ezeket a szervezeteket újrapocizionáltuk és a társadalom számára hasznos, termelő vállalkozásokká tettük. Ez lényegében csak egy szemléletváltás, de az eredmény fantasztikus, és ennek hosszú távon biztos meglesznek az eredményei. Ezeket az embereket azért kell foglalkoztatni, hogy örömüket leljék abban, amit csinálnak és a méltóságuk ne csorbuljon – fogalmazta meg a projekt célját Kolumbán Gábor.
Bartha-Pál Csaba projektfelelős hozzátette: a hátrányos helyzetű fiatalok és az őket foglalkoztató, nemcsak udvarhelyszéki, de Hargita megyei civil szervezetek továbbra is a fókuszban maradnak, arra törekednek, hogy különböző programok, projektek által is erősítsék az együttműködést.
A lezárult projektet Székely­udvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala támogatta.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek