Fő, hogy ne törjön ki pánik

95

Látványos katasztrófavédelmi gyakorlatot tartott Csík­szent­mihályon a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége (ISU) és a helyi önkormányzat az Arany János Általános Iskolánál. A forgatókönyv szerint földrengés történt, és a gyerekeket ki kellett menekíteni az iskola épületéből.

Együttműködés diákokkal és önkéntes tűzoltókkal. Felkészültek Fotó: Dobos László

Idén összesen 22 katasztrófavédelmi gyakorlatot szerveznek a megye iskoláiban – tájékoztatott Alina Ciubotariu, a katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője.
Ezekre azért van szükség, mert fel kell készülni minden eshetőségre. Mint részletezte: földrengéskor a gyerekeknek mindenek előtt meg kell őrizniük a nyugalmukat, és a pad alá kell húzódniuk, hogy védve legyenek az esetleg rájuk eső tárgyaktól. Tudniuk kell, hogy távol kell tartaniuk magukat az ablakoktól. Az oktatóknak ugyanakkor azt kell tudniuk, hogy ki kell nyitniuk az osztálytermek ajtóit, nehogy benn rekedjenek a gyerekek. Ha pedig elmúlt a földrengés, akkor szervezett módon kell elhagyniuk az épületet, miközben a fejük fölé tartják a táskájukat, hogy védve legyenek.
Az akcióban csíkszentmihályi önkéntes tűzoltók is részt vettek, a forgatókönyv szerint ők keresték meg az iskolában, a földrengés hatására eldőlt bútorok alatt rekedt gyereket és hozták ki a tanteremből.
A szóvivő elmondta: az a tapasztalatuk, hogy a megyében az iskolák általában felkészültek, ismerik a szükséges óvintézkedéseket.
Az ISU egyébként tavaly óta fokozottan figyel a vészjelző szirénák állapotára is: minden hónap első szerdáján megszólaltatják azokat, elsősorban azzal a céllal, hogy ellenőrizzék, működnek-e. Hargita megyében egyébként mindössze négy községben – Etéden, Szentábrahámon, Kászonaltízen és Csíkszentimrén – nincsenek felszerelve riasztóberendezések.

Kiss Előd-Gergely

A cikk a Hargita Népe március 23-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek