Fizetik a tavalyi elmaradást is

Első negyedévi gázolajár-támogatás

160

Megjelent a vonatkozó miniszteri rendelet, így napokon belül folyósíthatja az idei első negyedévre járó, valamint a tavalyi harmadik és negyedik negyedévről elmaradt gázolajár-támogatást az üzemanyagár-kompenzációra jogosult gazdák folyószámlájára a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). A jövedéki adó részbeni, utólagos visszatérítéséből ezúttal 129 millió lejt fizetnek a gazdálkodóknak.

Megjelent a várt miniszteri rendelet, így zöld lámpát kapott az idei első negyedévi gázolajár-támogatás kifizetésére az APIA. A Hivatalos Közlöny 434-es számában közzétett 330-as számú mezőgazdasági miniszteri rendelet értelmében a gazdák az idei első negyedévre elszámolt üzemanyagszámláik alapján összesen 129,2 millió lej támogatásban részesülnek. A keretösszeg 2019. január eleje és március vége közötti periódusban a gépesített mezőgazdasági munkálatokhoz vásárolt és felhasznált – országos szinten 68,153 millió liternyi – üzemanyag literenként több mint 1,7 lejes térítésére elégséges.
A keretösszegből ugyanakkor a szaktárca a 2018 harmadik negyedévéről – július–szeptember – és negyedik negyedévéről – október–december – elmaradt elszámolások üzemanyagár-támogatását is fedezi. A tavalyi harmadik negyedévre a növénytermesztők közel 51 ezer lejnyi, az utolsó negyedévre pedig közel 64 ezer lejnyi támogatáselmaradást kaphatnak kézhez. Az idei első negyedévi árkompenzációt illetően a növénytermesztők az adott időszakban felhasznált 61 millió liternyi gázolaj után 115,648 millió lejes, az állattartók 7,086 millió liternyi elhasznált motori-
na után 13,436 millió lejes ártámogatásban részesülnek – derül ki a tárcavezető nevében Daniel Botănoiu államtitkár által aláírt jogszabályból.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek