Fizeti a gázolajár-támogatást az APIA

52

Megkezdte tegnap az első és második negyedévre járó gázolajár-támogatási összegek folyósítását a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A jövedéki adó visszatérítéséből származó literenkénti 1,8 lejes támogatást az ügynökség 13,5 ezer jogi személyiségű gazdának fizeti.

Őszi szántási munkálatok Alcsíkon. Utólag is jól jön az üzemanyagár-kompenzáció
Őszi szántási munkálatok Alcsíkon. Utólag is jól jön az üzemanyagár-kompenzáció

Literenként 1,8 lejt – azaz egészen pontosan 1,7975 lejt – térít vissza az üzemanyagtöltő állomásokról vásárolt gázolaj kiskereskedelmi árából az üzemanyag-támogatást igénylő gazdáknak a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – derül ki a Hivatalos Közlöny október 28-i számában megjelent 2236-os számú mezőgazdasági miniszteri rendeletből. Még jobb hír a gazdáknak, hogy az első és második negyedévre járó gázolajár-támogatás kifizetését az APIA – Daniel Botănoiu államtitkár bejelentése alapján – tegnaptól gyakorlatilag is megkezdte. A napokban így az üzemanyag-elszámolást benyújtó gazdák számlájára a hét folyamán megérkezik a jövedéki adó részleges visszatérítéséből származó összeg.
A gépesített növénytermesztési, állattenyésztési és talajfeljavítási munkálatokhoz igénybe vehető mezőgazdasági gázolajár-kompenzációt az APIA országos szinten ezúttal 13,5 ezer jogi személyiségű gazdálkodónak – köztük Hargita megyei farmoknak, növénytermesztésre szakosodott mezőgazdasági társulásoknak – folyósítja. Az első és második negyedévi mezőgazdasági munkálatokhoz felhasznált gázolajmennyiségből a szaktárca 248,328 millió lejes támogatási keretből összesen 138,152 millió liternyi üzemanyag kiskereskedelmi árba épült jövedéki adóját téríti vissza. A támogatás döntő hányada – az elszámolt 126 millió liter motorina nyomán 226,5 millió lejt – a növénytermesztő gazdákat illeti, míg az állattenyésztőknek elkülönített 21,37 millió lejből 11,888 millió liter üzemanyag, a talajfeljavítási munkálatokhoz pedig 430 ezer lej értékben 239 ezer liter gázolaj kedvezményes beszerzését támogatja. Az utólag visszafizetett 1,8 lejes támogatás nyomán a gazdák gépesített mezőgazdasági munkálataikhoz az üzemanyaghoz 1000 literenként mindössze 99,5 lejes jövedéki adó terheléssel juthattak.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek