Fizethetik az idei adókat

69

Szégyenlistára kerülnek azok a magánszemélyek és cégek, akik adósságot halmoznak fel Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala felé. A negyedévenként frissülő lista várhatóan nem lesz hosszú, ugyanis a gyergyószentmiklósiak többsége jó adófizető.

Lehet fizetni az idei adókat

Nem emelkedtek idén az adók és illetékek Gyer­gyószentmiklóson, és a lakók adókedvezményeket is igényelhetnek. Akár az előző években, idén is érvényes, hogy kedvezményt kap, aki március végéig kifizeti adóit. A kedvezmény, amely épület-, terület- és gépjárműadóra vonatkozik, fizikai személyek esetében 10, jogi személyek esetében 6 százalék. Megszokott módon két részletben lehet törleszteni az adókat, legkésőbb szeptember végéig. Akik határidőre nem fizetnek, azok esetében büntetőkamatot számolnak.
Újdonság 2018-ban, hogy azok, akik nagyobb adósságot halmoznak fel, szégyenlistára kerülnek. Az a magánszemély, akinek 1500 lejnél nagyobb adóssága van, illetve az a jogi személy, amely 50 ezer lejnél nagyobb elmaradást halmoz fel és felszólítást követően sem törleszt, az felkerül a szégyenlistára, amelyet negyedévente tesznek majd közzé. Jelenleg úgy tűnik, nem lesz hosszú ez a lista, ugyanis a nagy többség rendszeresen fizet.
Selyem-Hideg Norbert, a polgármesteri hivatal adó- és pénzügyi osztályának vezetője elmondta, tavaly a magánszemélyek 90 százaléka befizette épületeik, területeik s járműveik adóját, a cégeknek pedig 80 százaléka teljesítette időben ezen kötelességét. Mint minden évben, tavaly is akadtak olyanok, akik elmaradtak, az eseteket egyenként vizsgálja meg a pénzügyi osztály, és igyekeznek behajtani az adósságokat.
Összesen közel 17 millió lej saját bevétele volt a városnak tavaly, ebből több mint 3 millió lej épületek után befizetett adóból származik. Területadót 1,7 millió lej értékben fizettek a városlakók, járműveik után pedig összesen 950 ezer lejt adóztak a gyergyószentmiklósiak.
Az idei adókat hétköznapokon 8 és 15 óra között fizethetik be. Szerdán délután is van ügyfélfogadás 18 óráig, pénteken viszont csak 13 óráig tartanak nyitva. Az adókedvezmények igénylését illetően is a Fürdő utcai székhelyen érdeklődhetnek a városlakók.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek