Filmet forgatnak Csíkszeredában

Nyirő József novella alapján

698

Tibi, te halott vagy! – hangzott a rendezői figyelmeztetés a Most már jöhetsz, Jézuska című Nyirő József-novella alapján készülő kisjátékfilm csíkszeredai forgatásán, a Csíki Székely Múzeum hátsó udvarán lévő régi parasztházban. A film készítőinek meghívására bepillantást nyerhettünk az alkotómunkába.

Kisjátékfilm-készítés kuilisszái mögött. 1942 óta nem vittek filmre Nyirő-darabot Fotó: László F. Csaba

A négynaposra tervezett for­gatás második napján jártunk éppen. A fenti rendezői utasítás egyébként Pállfy Tibor sepsiszentgyörgyi színművésznek szólt, ugyanis ő és Fülöp Zoltán, a Csíki Játékszín művésze alakítják a főszerepeket. Rajtuk kívül még egy kutyának jut jelentősebb szerep, illetve a film végén feltűnik néhány statiszta – avatott be a kulisszatitkokba Farkas György rendező.
Mint a rendező részletezte: még nem készített ilyen nagyságrendű kisjátékfilmet, mint most. 25 éve áll a kamerák mögött, mégis nagyon félt ettől a történettől. Kérdésünkre elmondta: maga a novella történetét kevesebb idő alatt is el lehetne mesélni, azonban nem videoklipet szerettek volna forgatni, hanem egy lassúbb lefolyású történetet szeretnének elmondani. A történet fő üzenete – amiért neki nagyon megtetszett a novella, és ezt mutatja meg a film is –, hogy karácsonykor az emberi dolgok a legfontosabbak, miközben ma olyan korban élünk, amikor a karácsony elvesztette bensőséges lényegét – fejtette ki a rendező. Hozzáfűzte: amíg a média korábban skanzenszerű Székelyföld-képet teremtett meg, ahol székely ruhában fejik a tehenet is, addig a filmben ilyen nincs. Sőt a szereplők nem székely dialektusban beszélnek, hanem hús-vér emberek mesélnek el egy hús-vér történetet, amelyet Nyirő írt és tényleg a székely emberek lelkéről szól.

Miért pont Nyirő?
Kérdésünkre, hogy miért éppen a közéleti tevékenysége miatt ellentmondásos megítélésű Nyirő József novelláját választotta témának, elmondta: noha Nyirő személye politikai tevékenysége okán negatív megítélésben részesült, attól még irodalmi tevékenysége igen kiemelkedő.
– Az irodalmi világban nincs a helyén kezelve. Addig, amíg a köztünk járó szekus besúgóknak nem eshet semmi bajuk, nem viseltethetünk kettős mércével, hogy közben Nyirőről meg nem beszélünk, nem olvassuk és nem adunk ki róla fimet sem – indokolta a rendező a témaválasztást. Hozzáfűzte, tíz évvel ezelőtt tetszett meg neki a Most már jöhetsz, Jézuska című novella, és arra gondolt, hogy milyen jó történet lenne filmre átírva. Megjegyezte: utoljára 1942-ben mutattak be Nyirő József munkássága nyomán készült filmet, az Emberek a havasont.
Így készül
Farkas György ugyanakkor elmondta: eddig négyszer nyújtott be pályázatot az ötlet támogatására, most érkezett el annak az ideje, hogy meg is valósítsa tervét, ugyanis ezúttal az MTVA Mecenatúra és a Bethlen Gábor Alap támogatja a kisjátékfilmet. A mozgóképes alkotást ugyanakkor meglehetősen alacsony költségvetésből készítik, a stáb alig számlál többet tíz főnél. A rendező szerint emeli a költségeket, hogy a történet másik korban játszódik, így különleges jelmezekre, díszletekre van szükségük. Mint részletezte, a benti felvételek helyszíne ideális, mert a Csíki Székely Múzeum mögött egykor működő skanzen szóban forgó épülete annyira korosodó állapotban van, hogy hihető: egy szegény ember háza volt. A szabadtéri felvételeket a Gyimesekben forgatják, legalább négy-öt helyszínen.
– Közel másfél dokumentumfilm költségéből készítünk egy 20 perces kisjátékfilmet. Ebből is érezhető, hogy nincs annyira eleresztve a költségvetés, és rengeteg a nehezítő körülmény. Téli történet, a szabadtéri forgatások esetén a téli estéken –10 fok van. A szereplőkön a jelmez alatt neoprén búvárruha van, ami tartja a meleget – mesélte Farkas György.
A rendezőtől megtudtuk: még két napot forgatnak, aztán hozzáfognak az utómunkához, várhatóan május körül készül el teljesen a film. Elsősorban televízióban fogják sugározni, de utána tervezik, hogy filmfesztiválokra is benevezik.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek