Filmen és fotón a romák közössége

89

A Romák közössége a vizuális művészeteken keresztül című projekt eredményeit, a két fotótábor és a két dokumentumfilm elkészítését ismertették tegnap a Hargita Megyei Kulturális Központ Pinceklubjában. Az elkészült alkotásokat pénteken a Romák Nemzetközi Napja alkalmából szervezett kiállításon és filmbemutatón tekinthetik meg 17.30-tól a Megyeháza Galériában.

Ádám Gyula, Daczó Katalin, Ferencz Angéla és Silló Ágota Fotó: László Róbert
Ádám Gyula, Daczó Katalin, Ferencz Angéla és Silló Ágota Fotó: László Róbert

A Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) érzékeny a szociális, társadalmi témák iránt, és az utóbbi években számos dokumentumfilmet is támogattak Hargita Megye Tanácsával közösen. Ezért úgy gondolták, hogy összegezve a tevékenységeket, meg tudnak fogalmazni egy olyan pályázatot, amelynek az a célkitűzése, hogy a vizuális művészet, vagyis a fotó és a dokumentumfilm eszközeivel közelítsék meg a roma közösségeket, és vigyék be a közbeszédbe a roma kérdést – ismertette a kezdeteket Ferencz Angéla, az intézmény igazgatója. Elmondta, azért tartották fontosnak, hogy a Norvég Alap roma témájú kiírását megpályázzák, mert azt látják, hogy ezt a kérdéskört hangsúlyosabban kellene megjeleníteni a médiában, a közbeszédben, és számos előítélet, meg nem értés kíséri. Kifejtette, azt vállalták a pályázatban, hogy betekintést nyújtva két roma közösség mindennapjaiba, ablakokat nyitogatnak, a megértést, a megismerést segítik elő, érzékennyé teszik a társadalmat, dialógust segítenek elő, és úgy gondolták, a művészet, a kultúra egy erre alkalmas járható út.
Silló Ágota projektfelelős elmondta, a Roma közösségek Hargita megyében című, júniusban meghirdetett filmpályázatra a Spotfilm Stúdió Püsök Botond munkájával, illetve a Rubin Stúdió Daczó Katalin és Berszán Árus György alkotásával jelentkezett. A helyszín kiválasztását a filmesekre bízták, akik végül Csíkszentgyörgyön és Etéd községben forgattak, a filmeket, amelyből 100–100 DVD is készült pedig román és angol felirattal is ellátták, és ezeket filmvetítésekre is kölcsön lehet kérni.
A pályázat másik része a két fotótábor szervezése volt, amelyeknek az anyagából elsőként december folyamán 500 asztali naptárt készítettek, valamint 1000 képeslapot nyomtattak, illetve 30-30 fotót nagyítottak meg a kiállításokhoz. Ezeket az érintett településeken már külön-külön bemutatták, és pénteken, a Romák Nemzetközi Napja alkalmából a Megyeháza Galériában mind a 60 fotót kiállítják, majd a két dokumentumfilmet is levetítik – ismertette a projektvezető. Ugyanakkor a filmeket különböző filmfesztiválokra is elküldik, például a TIFF-re már benevezték, most zajlik a jelentkezés a Jihlavai és az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválra, illetve regisztrálják az Országos Filmművészeti Intézetnél is.
Daczó Katalin, a kőrispataki film egyik szerzője elmondta, a forgatások során az etédi polgármester egyik gondolata vezette, miszerint a községhez tartozó Kőrispatakon nincsenek romák és magyarok, ott kőrispatakiak laknak. A forgatás során is azt tapasztalták, hogy a mindennapokban valóban nem ez határozza meg a falu életét. Beszámolt arról, hogy bár a romák néha fenntartásokkal fogadták, végül együttműködtek, beszéltek velük. Viszont nehezítette a dolgukat, hogy nem riportfilmet szerettek volna forgatni, hanem betekinteni a családok mindennapjaiba, együtt lenni velük, és néha zavarta a kamera jelenléte a szereplőket – számolt be tapasztalatairól. Kifejtette, a filmben keresztmetszetét adják a kőrispatakiak életének, a megszólalók között van bádogos, szalmakalap-készítő, egykori cigányzenész, aki most napszámosként dolgozik, de voltak állatvásárban, az egészségügyi rendelőben, keresztelőn és imaházban is, ahol éppen úrvacsorát vettek.
Püsök Botond nem tudott jelen lenni a sajtótájékoztatón, de Angéla című filmjét csütörtökön együtt vitték haza a helyi közösségbe a HMKK munkatársaival. Ferencz Angéla elmondta, a film egy várandós lány történetét mutatja be. Az alkotók olyan történetet kerestek, amelyben valaki sorsfordító eseményen esik át, és Angéla személyében valóban különleges személyt találtak, olyan érett személyiséget, aki kiemelkedik a roma közösségből, nyolc osztályt végzett és tovább is tanult volna, ha a szülők és a szokások engedik – ismertette röviden az alkotást, és hozzátette, a film hétfőn megnyerte a Mediawave Úton Online Filmfesztivál közönségdíját.
Ádám Gyula, a fotótáborok művészeti vezetője beszámolt arról, hogy Erdély 13 legjobb szocio- és etnofotósa vett részt a két tárborban. Fő céljuk az volt, a képeken érződjön, hogy közel volt a fotós a témához, és sikerült a gyönyörű barokk palotáktól egészen az indiai hangulatú viskókba bejutniuk. Érdekes időutazás volt, minden kategória életébe betekintettek a hagyományőrző cigányoktól a megtért, megszelídült emberekig – mondta a fotós.
A projekt megvalósítására 55 ezer lejt nyert a Hargita Megyei Kulturális Központ, amelynek 85%-át a Norvég Alap, 15%-át a román állam biztosította, Hargita Megye Tanácsa pedig 10 ezer lejjel járult hozzá a lebonyolításhoz.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek