Fili-napok csemeteültetéssel

60

Ha május megérkezik, akkor Szentegyházán Fili-napokat tartanak. Idén a Gyermekfilharmóna megalakulása 37. évét ünnepelték dallal, muzsikával, tánccal. Pénteken este a Fili szerepelt, szombaton este a hegykői Fertő-táj Általános Iskola tánccsoportja és a Bolla Géza Gyermekkórus, illetve a Bárdos Lajos Általános Iskola gyermekkórusa és citerazenekara Dunakesziről.
Jó hírünket a világ annyi helységébe elvivő kórus és zenekar az ünneplést olyasmivel is összekötötte a tavaly óta, ami tovább erősíti a filisek közösségét, emellett sokaknak életre szóló, feledhetetlen élmény marad. Ez különösen a messziről érkezett vendégekre vonatkozik, akik közül legtöbben nemhogy a Hargitán, de még Erdélyben sem jártak. Ők bizonyára büszkén mesélik majd, hogy nemcsak látták a Hargitát, de fái között olyan is susog, amit ők ültettek. Kivételes büszkeség forrása lehet ez.
A vendégek nemcsak a roppant ötletes, egyedülálló csűr-kalandparkkal ismerkedhettek meg, de olyan történelmi helyszínekkel is, mint a Nyerges-tető, majd a Tolvajos-tető. Ám a kirándulás itt nem ért véget, hiszen a java szombaton várt rájuk éppúgy, mint a filisekre.
A 2017-ben alakult közbirtokossági egyesület tagjai idén 9500 csemete elültetését tervezték, a Vargyas-dűlőben, a csíki út mezején. Ebből a munkából vállaltak részt az ünneplők is. (Jó tudni, hogy a tavaly elültetett csemeték igen jelentős része már megkezdte a növekedést.)


Haáz Sándor karnagy – a közbirtokossági egyesület lelkes támogatója – megelégedéssel nyugtázta, hogy beérett az a gondolat, ami a zene segítségével erős közösség kialakítását célozta meg. Mára filisnek lenni már örök életre elkötelezettséget is jelent. A fenyőcsemete-ültető kaláka is annak köszönhető, hogy a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület tagjai között számos egykori filist tudhat soraiban. A templomtérről járműveken induló had tíz órára érkezett a Madarasi-Hargitára vezető hajtűkanyarhoz, a helyszínre és kapott sok esetben vadonatúj kézbelit (ültetőkapát), lucfenyőcsemete-köteget, amiket Lőrincz Csaba alelnök „osztogatott”.
Konrád Dezső elnök idén is 12 000 csemete elültetéséről tájékoztathatott, amiből 2500 az egyesület faiskolájában fejlődhet tovább, 9500 pedig egykor majd – a hajdani rengeteg „feltámasztása” után – a legendás hargitai fenyvesek részévé válhat, feledtetve az elmúlt harminc év pusztításait.
A kalákába – Sándor Zsolt közbirtokossági tag szerint, aki a munkára jelentkezőket számba vette – több mint 330 személy érkezett. Mai és egykori filisek hozzátartozóikkal, a vendégiskolák diákjai kísérőikkel egyetemben mintegy 280-an voltak. Olyan is kalákázott, aki filis felkérésére – mert az halaszthatatlan tennivalók miatt nem vehetett részt a csemeteültetésben – „helyettesítő” szerepet is betöltött. A jó kedvű serénykedők között önkormányzati alkalmazottak, önkéntesek, SZIF-tagok, a hagyományőrző huszárok, civil szervezetek tagjai is szép számban ügyeskedtek.
A jól szervezett örömmunka végeztével hatalmas bográcsból vendégelt meg mindenkit az SZKE. A gyermekek örömére, nem hiányoztak a sütemények sem.

Bajna György

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek