Figyelmeztető sztrájk a nyugdíjpénztárnál

68

Tiltakozó megmozdulást tartottak tegnap Csíkszeredában a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár alkalmazottai. Az intézmény dolgozói kétórás munkabeszüntetésükkel azon nemtetszésüknek adtak hangot, hogy a közszférában történt béremelések őket nem érintették.

Elégedetlenek, amiért nem gondoltak rájuk is. Teljes munkabeszüntetést helyeznek kilátásba Fotó: László F. Csaba

A Hargita megyei intézmény munkatársai a tegnapelőtt tiltakozó Brassó megyei kollégáik felhívására léptek be a sztrájkba. Az időszakos munkabeszüntetéssel járó megmozdulások sorozata az országban már több mint egy héttel ezelőtt elkezdődött, december 11-én többek között a Konstanca, Szilágy, Bihar, Máramaros, Botoşani és Vaslui megyei dolgozók is figyelmeztető sztrájkot tartottak. Hétfőn Brassóban is tiltakoztak.
A Hargita Megyei Nyugdíjpénztár alkalmazottai reggel 8 és 10 óra között tartottak figyelmeztető sztrájkot: kivonultak az épület elé, papírra nyomtatott üzeneteket tartottak a kezükben, amelyeken többek között az állt, hogy egyenlő bérezést követelnek a más, szintén közigazgatásban dolgozókéval.
A tiltakozók nevében Miklós Pál lapunknak elmondta, annak ellenére, hogy július elsejétől életbe lépett az egységes bértörvény, a nyugdíjpénztár alkalmazottaira ez valamiért nem vonatkozott.
– A törvényt meghozták, saját magukra alkalmazták is, 15 ezer lejes fizetésért dolgoznak, míg mi ennek még mindig csak kis hányadáért. Ha ez a megmozdulás nem hoz eredményt, akkor általános sztrájkot hirdetünk, ez teljes munkabeszüntetéssel jár: nem utaljuk ki a nyugdíjakat, nem lesz ügyfélfogadás sem – mutatott rá Miklós Pál, hozzátéve, hogy az alacsony fizetések mellett azt is nehezményezik, hogy más közintézményekhez viszonyítva is sokat dolgoznak. Intézményük munkája azért fontos – tette hozzá –, mert előbb-utóbb minden ember kapcsolatba kerül velük.
A csíkszeredai nyugdíjpénztárban 44 személy dolgozik, a kihelyezett irodákkal és alegységekkel együtt pedig összesen 55 személyt foglalkoztatnak.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.