Figyelmeztetés az egészségbiztosító pénztártól: Aktív biztosítás szükséges az európai egészségbiztosítási kártyához

55

Ki kell fizetniük a külföldön igénybe vett egészségügyi szolgáltatások árát azoknak, akik európai egészségbiztosítási kártyát váltottak ki, a dokumentum érvényessége további idejére azonban már nem fizettek egészségbiztosítási hozzájárulást – figyelmeztet az egyre gyakoribb esetek miatt a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár.

Minden, egészségbiztosítással rendelkező, tehát a biztosítási hozzájárulást naprakészen fizető személy jogosult európai egészségbiztosítási kártya kiváltására és használatára, a kártya kibocsátásához szükséges feltételeket, így a hozzájárulás rendszeres fizetését azonban a kártya teljes érvényessége idejére teljesíteni kell, csak így részesülhetnek a biztosítottak térítésmentes sürgősségi egészségügyi ellátásban az Európai Unió területén tett utazásaik során – mutat rá közleményben a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár. Ugyanitt arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben a kártya kibocsátásakor adott feltételek később nem teljesülnek, például a biztosított személy nem fizeti tovább az egészségbiztosítási hozzájárulást, ki kell majd fizetnie itthon a külföldi kezelések árát. Az egészségbiztosítási pénztár annak nyomán adta ki közleményét, hogy egyre több ilyen esettel találkoznak: 2017-ben 15 alkalommal, 2018-ban 37 alkalommal, idén november végéig pedig már 52 esetben fordult elő az, hogy az európai egészségbiztosítási kártyával külföldön szolgáltatást vett valaki igénybe, itthon azonban nem fizette az egészségbiztosítást. Ez azt eredményezte, hogy az érintetteknek ki kell fizetniük a külföldi kezelések árát, ami esetenként hatalmas összeg is lehet. A pénztár közlése szerint előfordult az, hogy valaki negyven lejt kellett kifizessen, de az is, hogy nyolcvanezer lejt követeltek vissza valakitől.
Az egészségbiztosítási pénztár arra is figyelmeztet, hogy az európai egészségbiztosítási kártya a sürgősségi egészségügyi problémák megoldásában segít, nem lehet azonban tervezett egészségügyi szolgáltatást igénybe venni általa. A dokumentumot a biztosított személy kérésére adják ki, a lakóhelyéhez tartozó egészségbiztosítási pénztárnál, legtöbb egyéves Románián kívüli tartózkodás esetére, az érvényessége pedig az Európai Unió, a Közös Európai Gazdasági Térség és Svájc területére terjed ki. Nem kötelező dokumentum, kiváltása ingyenes, érvényessége pedig két év. Lejárta előtt legtöbb egy hónappal lehet új kártyát igényelni. November közepétől ismét nyomtatnak ilyen kártyákat, az igénylés után postán küldik haza a kész dokumentumot.
A megyében az elmúlt években 18 ezer körül mozgott a kiváltott európai egészségbiztosítási kártyák, illetve az ehelyett adott igazolások száma: tavaly 18 786, idén pedig november végéig 11 287 ilyen dokumentumot igényeltek.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek