2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Fiatalokról készül felmérés

A gyergyói fiatalokat foglalkoztató dolgokat, az őket érintő problémákat kutatja a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT). Szociológus bevonásával kérdőíveket készítettek, majd az eredményt a fiatalokkal foglalkozó intézmények rendelkezésére bocsátják.

Ifjúsági stratégiát alapoznak meg. Kemény dió Fotó: Lázár Hajnal

Több éve megfogalmazódott a gondolat a GYTIT tagjaiban, hogy szükség volna ifjúságstratégiai kutatásra a Gyergyói-medencében, azért, hogy megalapozza az ifjúsággal kapcsolatos döntéseket. A szakmai előkészítésen és az anyagiak előteremtésén dolgoztak az elmúlt időszakban, most pedig elindítják a kérdőívezést – mondta el sajtótájékoztatón Erőss Levente, a GYTIT vezetője. A felmérést Dániel Botond szociológus vezetésével bonyolítják le.
– Olyan témaköröket választottunk, amelyek leginkább foglalkoztatják a gyergyói fiatalokat. Kiscsoportos beszélgetések során derült ki, hogy ezek a túlterheltség, a szórakozási lehetőségek hiánya, a közbiztonság – mondta a kutatás szakmai koordinátora. Hozzátette, azt tapasztalták, hogy a mai középiskolások jelenorientáltak, nem sokat gondolkodnak a jövőjükről. Ennek ellenére az online kérdőív arra is rákérdez, hol látják magukat, 5, 10, 15 év múlva.
A digitális médiafogyasztás is a témakörök között található, de a fiatalok időbeosztása, az iskolán kívüli tevékenységek is. A következő hetekben eljuttatják majd a kérdőíveket Gyergyószentmiklós, Gyer­gyóalfalu, Gyergyóditró, Bor­szék és Maroshévíz magyar tannyelvű középiskoláiba, ahol informatikaórán töltik ki azokat a fiatalok.
A válaszok feldolgozását követően jelentés készül, majd olyan szakmai anyagot állítanak össze, amelyet az ifjúsággal foglalkozó intézmények, szervezetek hasznosíthatnak a következő években. A tervek szerint ingyen használhatják majd az anyagot azok, akik igényt tartanak rá.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb