Fiatalok: ne tessék sötéten látni a jövőnket!

85

Több helyszínen összesen mintegy 3000 fiatalt kérdez generációs és közéleti problémákról közös felmérésében az RMDSZ és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), partnerségben a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségével (MAKOSZ).

Táblagépeken jelölt válaszok. Nem séma szerint Fotó: Kertész László
Táblagépeken jelölt válaszok. Nem séma szerint Fotó: Kertész László

A Rólad szól! elnevezésű konzultációs karaván Erdély-szerte több mint 30 településre látogat el, ezeken a találkozásokon generációs problémákat és közéleti témákat boncolgató kérdésekre válaszolhatnak a fiatalok. A karaván első székelyföldi állomása Gyergyószentmiklós volt, tegnap pedig Csíkszeredában tartottak konzultációkat. Kiderült: a fiatalok érdeklődőek, és nem annyira rossz a helyzet, mint amilyennek látszik.
Gyergyószentmiklóson, amely Kolozsvár után a konzultációs karaván második állomása volt, az interaktív tevékenységeken összesen 120 fiatal vett részt. A délelőtti beszélgetéseken a Salamon Ernő Elméleti Gimnázium, a Batthyány Ignác Technikai Kollégium és a Fogarasy Mihály Műszaki Gimnázium diákjai, délután pedig a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett földrajz karának turizmus szakos hallgatói és fiatal munkavállalók oszthatták meg véleményüket. Táblagépek segítségével válaszoltak a kivetített kérdésekre, amelyeket életkor szerint állítottak össze a szervezők: a középiskolásoknak szánt kérdések javarészt a tantervre és a szabadidős tevékenységekre vonatkoztak, míg az egyetemisták az elvándorlással, valamint a gyermek- és munkavállalással kapcsolatos kérdéseket kaptak.

A többség itthon maradna
A délutáni konzultációra közel 40 fiatal gyűlt össze, a kérdések nyomán pedig beszélgetések alakultak ki. Mint kiderült, a jelenlévők java része itthon képzeli el a jövőjét, azok pedig, akik külföldi munkát vállalnának, csak rövid távon tennék ezt. A gyermekvállalással kapcsolatos válaszok szerint: biztonságosabb anyagi háttérrel több gyermeket is vállalnának, a többségük pedig azzal is egyetért, hogy – a magyarországi példát követve – az államnak is lépéseket kellene tennie a családalapítás, gyermekvállalás ösztönzésére.
A fiatalok azt mondták, hasznos információkat tudtak meg, ezentúl másokat is biztatnak majd, hogy részt vegyenek a hasonló kezdeményezéseken.
– A beszélgetés megnyugvást jelentett számomra, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel, nemcsak én ragaszkodom ennyire az itthon maradáshoz – fogalmazott egyikük.

A válaszokat továbbítják a döntéshozók felé
A MIÉRT elnöke, Antal Lóránt egy korábbi sajtótájékoztatón kifejtette, a program szorosan kapcsolódik a szervezet azon célkitűzéséhez, hogy országos szinten 500 felkészült fiatalt juttassanak az önkormányzati választások jelöltlistáira.
A gyergyószentmiklósi beszélgetéseken jelen volt Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős alelnöke, aki úgy fogalmazott: az erdélyi magyar fiatalok biztonságérzete megrendült, többek között ezért is indították el ezt a programot, hogy válaszokat kapjanak, majd közvetítsék azokat a döntéshozók felé.
Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsának (GYTIT) elnöke, Erős Levente azt mondta, fontos a gyergyói fiatalok véleménye, ezért teremtették meg a konzultáció lehetőségét.
– Örülünk, hogy a közügyek iránt érdeklődő és a véleményüket őszintén felvállaló fiataljaink vannak, hisz rájuk tudjuk alapozni a terveinket – tette hozzá.
A karaván tegnap Csíkszeredában járt, ma a székelyudvarhelyi fiatalokkal beszélgetnek, holnap Székelykeresztúron folytatódik a program, április 15-én pedig már a brassói fiatalok válaszolhatnak a kérdésekre.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek