Fiatalok alkotásai a könyvtár kiadványában

74

A székelyudvarhelyi könyvtárban kíváncsiak a fiatal olvasókra. Harmadik éve biztatják őket, hogy ragadjanak tollat, és írjanak. Verset, prózát, esszét – bármit, amiben ki tudják fejezni a világról vallott gondolataikat. Idén különösen gazdag lett a termés: majdnem 160 alkotást gyűjthettek a könyvtárosok egy kötetbe. Ennek bemutatásával ünnepelték meg tegnap délután a Könyvtárosok Világnapját.

Gyerekek, fiatalok alkotásai egy kötetben. Ahogyan ők látják a világot Fotó: Asztalos Ágnes
Gyerekek, fiatalok alkotásai egy kötetben. Ahogyan ők látják a világot Fotó: Asztalos Ágnes

Harmadik éve hirdet alkotói pályázatot gyerekeknek, fiataloknak a Városi Könyvtár és a Bibliofil Alapítvány a Könyvtárosok Világnapja alkalmából. Bár a jeles nap április 14-én van, az idén annyi pályamunka érkezett, hogy azok értékelésével, kötetbe rendezésével és kiadásával csak mostanra készültek el. A lényeg, hogy a 408 oldalas, az Ifjú gondolatok címet viselő kötet megszületett, benne a majdnem 160 „ifjúi” alkotással.
– A pályázat meghirdetésével az anyanyelvápolás, tehetséggondozás a legfőbb célunk, illetve az, hogy betekintést nyerjünk a fiatalok gondolat- és képzeletvilágába, hogy jobban megismerjük őket, ezáltal könnyebben tudjunk kommunikálni egymással, akár olvasmányélmény szempontjából is – fogalmazott Rend Éva, a könyvtár munkatársa, a projekt vezetője. Úgy véli, hogy egy alkotás a kommunikáció nagyon intim formája. Főleg prózában nyilatkoztak meg a 8–19 év közötti fiatalok, kevesebb vers született. Az alkotásokat maguk a könyvtárosok olvasták át, és P. Buzogány Árpád művelődésszervezőt, írót is felkérték a véleményezésre. A döntés, hogy kiket jutalmaznak díjjal, közösen született meg.
– Az alkotások sokszínűek, kedvesek, őszinték, eredetiek, és igen, van, ahol már látszik: szerzője kimondottan tehetséges ezen a területen. Bátor gondolatokat fogalmaztak meg családról, barátságról, felelősségtudatról, a világról, tulajdonképpen mindenről – mondta el Rend Éva.
Korcsoportonként (elemi osztályos, V–VIII. osztályos és középiskolás diákok) három-három díjat adtak át, de mindegyik korosztály esetében két-két különdíjat is kiosztottak.
– Mert annyi jó munka érkezett, és nagyon nehéz volt a döntés – jegyezte meg a projektvezető.
Első helyezést kapott a székely­udvarhelyi Gedő Krisztina Enikő, Ilyés Ágota és a székely­keresztúri Mihálydeák Annamária. A díjazottak könyvjutalmat kaptak, és az összes pályázó hazavihetett egyet az Ifjú gondolatok kötetből, amelyben a saját alkotása is szerepel. A kiadvány a városi önkormányzat támogatásával jelenhetett meg.
Tegnap délután meghitt ünnepségen adták át a díjakat és találkoztak a könyvtárosok a pályázókkal. A Városháza Szent István-termében tartott találkozóra meghívták a nyugalmazott könyvtárosokat is, Dunkler Réka iskolai könyvtáros pedig szemelvényeket olvasott fel a díjazott pályamunkákból.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek