Fiatalok aktivizálása az itthon maradás érdekében

110

A Gyulafehérvári Caritas által három külföldi partnerével együtt indított Fedezd fel a világodat elnevezésű projekt célja átfogó ismeretekkel szolgálni a fiataloknak saját térségükről, ezáltal is segítve az itthon maradást. Nyugaton is megtapasztalható az elvándorlás, a fiatalok sokszor nincsenek tisztában a szülőföldjük nyújtotta lehetőséggel – szögezte le Tatár Előd, a Young Caritas önkéntes koordinátora.

Szűkebb környezetükkel ismerkednek a fiatalok Fotó: Caritas

Tavaly indult útjára a Fedezd fel a világodat Erasmus+ projekt, amely idén júliusban zárul le, de addig azonban számos tennivaló vár a szervezőkre. A németországi Jugend­bil­dungsstätte Wald­münche – ifjúsági képzési központ, az oktatási célokat szolgáló osztrák Radio B138, valamint a szintén ausztriai SPES GmbH felnőttképzési intézmény megkeresésére válaszolva vette fel a kapcsolatot a helyi ifjúsági egyesületek központjaival a Gyulafehérvári Caritas.
A szakemberek gyergyói, udvarhelyi és csíki fiatalokat is megszólítottak, akiket műhelymunka során kérdeztek saját régiójuk kapcsán munkavállalásról, identitásról, környezetről és gazdaságról. Az így született eredményeket a külföldi partnerek dolgozták fel, és hasonlították össze az ottani fiatalok véleményeivel.
– Nemcsak a Balkánra jellemző az elvándorlás. Nyugaton is a fejlettebb térségekbe költöznek a fiatalok, ott is előnyt élveznek a városok a vidéki településekkel szemben – mondta Tatár Előd.
A szervező közölte azt is, hogy március folyamán tesztelik le az összeállított szemináriumi tartalmat.
A harmincórás képzés négy témát ölel fel: munkaerőpiac, környezet, turizmus és politikai esélyek, a részt vevő diákoknak lehetőségük lesz a szabad választás is. A projekt elsősorban arra a tényre épül, hogy számos külföl­dön szerencsét próbáló vidéki és kisvárosi környezetben élő pályakezdő nincs tisztában a körülötte lévő lehetőségekkel.
Tatár Előd közölte lapunkkal, hogy a Fedezd fel a világodat programnak köszönhetően aktivizálnák a fiatalokat, segítve őket abban, hogy európai kontextusba helyezzék környezetük adottságait.
– Szakmai módszereket dolgoznánk ki, és azt megosztanánk minél több ifjúságot nevelő és segítő szakemberrel, illetve intézménnyel, hiszen az a célunk, hogy a helyi fiatalok aktív európai polgárként éljenek – szögezte le az önkéntes koordinátor.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek