Fiatalként, fiataloknak, Mindenkinek

Ma mutatják be Kalányos Ottó kispap első könyvét

1 617

Kalányos Ottó erdélyi főegyházmegyés roma származású kispap első könyvét mutatják be ma Csíkmenaságon. A csíkbánkfalvi születésű fiatalt a könyv megírásához az egyén Istentől kapott talentumai és az iskolásokat, egyetemistákat övező kihívások ihlették, tervei szerint pedig hamarosan szülőfalujában és Csíkszentgyörgyön is bemutatkozik kötetével.

Lapunk olvasói számára minden bizonnyal ismerős Kalányos Ottó története, aki cigány származását felvállalva indult el Gyulafehérvárra Istent szolgálni. A csíkbánkfalvi születésű fiatal kezdetben számos kihívással, megkülönböztetéssel nézett szembe, mára azonban környezete is örömmel fogadja.
A mai nap igen különleges az alcsíki kispap életében, mivel első könyvét mutatja be az érdeklődőknek Csíkmenaságon. Elmondása szerint a fiatalokat övező kihívásokból, és az ebből adódó problematikusságból merített ihletet, valamint az Istentől kapott talentumok eltékozlása és a nagyravágyás kérdése is foglalkoztatta.

A szerencse balszerencsét hozhat?
– Úgy látom, hogy a mai középiskolások gondolkodásába beidegződött az, hogy érettségi után külföldre kell költözni szerencsét próbálni. Sajnos ennek következtében csorbul az egyénben rejlő tehetség, hiszen a pénz hajszolása elhomályosítja a valódi célt, küldetést. Ezek a gondolatok sarkalltak a könyv megírására, amely végül a Fiatalként, fiataloknak, Mindenkinek címet kapta – nyilatkozta lapunknak Kalányos Ottó, hozzáfűzve azt is, hogy a káros társadalmi példák, a felkapott életvitel megszünteti a tehetség kibontakoztatásának vágyát.
A könyv egyébként párhuzamosan született meg az erdélyi főegyházmegyés kispap Fiatalkori hitfejlődés című államvizsga dolgozatával, és mint elárulta: kezdetben nem gondolta komolyan az írását.
– Valójában nekem nem az volt a tervem, hogy egyedül én osztom az észt, és megmondom a tutit, ezért másokat is bevontam a folyamatba. Ekkor kezdtem komolyan venni saját magam, hiszen amikor láttam, hogy olyan egyetemisták gondolatait közölhetem, akik a nehézségeik ellenére is a tehetségüknek élnek, nagyon örültem, hiszen ők a valódi példák – mondta a kispap.
A kötet három egységre tagolódik: az első részben az ő gondolatait olvashatják az érdeklődők, a második felvonás a fiatalok szemszögét tartalmazza, és a befejezés egyfajta összegzésnek minősül.
Felismerni az Istentől kapott talentumokat
– Még nagyon gyerekcipőben jár ez az egész. Ma lesz az első hivatalos bemutató, és én is a napokban kezdtem felfogni, hogy mi is történik. Örülnék, ha ezek a gondolatok eljutnának a célközönséghez, vagyis a középiskolásokhoz, de ugyanúgy a felnőttekhez is szólok – tudtuk meg Kalányos Ottótól, aki kiemelte, hogy könyve nem sért senkit – hiszen megadja a választás szabadságát –, csak lehetséges opcióként szolgál. Leszögezte: impulzusként tekint első könyvére, amely remélhetőleg segítségül szolgál a külföldi életforma és az itthoni jövőkép között vívódó fiatal generáció számára.
– Én senkinek sem akarom megmondani azt, hogy mit kell tegyen! Egyszerűen szeretném átadni azt, hogy személy szerint mindenkinek van Istentől kapott talentuma, amelyet fontos ápolni, használni, és középiskolásként különösen nagy jelentőséggel bír mindez. A tehetségünk felismerése és gondozása mindannyiunk számára feladat – közölte a kispap, aki szerint a „világ legegyszerűbb irományát” vehetik kézbe a könyvét lapozgatók, és már azzal is megelégedne, ha 10 perc erejéig elcsendesülnének, és az életük célján merengenének olvasói.

Iskolákba is eljutna
– Nem szeretném azt, hogy csak én beszéljek erről a könyvről, és az a tervem, hogy azok az egyetemisták is megszólaljanak a további bemutatókon, akik személyes tapasztalataikat írták bele. Remélem, hogy Csíkszentgyörgyön és Csíkbánkfalván már így lesz, és abban is bízom, hogy iskolákba is eljuthatok, és beszélhetek a gyerekeknek ezekről a kérdésekről – fogalmazta meg további elképzeléseit Kalányos Ottó, aki vallja, hogy az Istentől kapott tehetség felismerése és kamatoztatása nem egyszerű ugyan, de mindenképp megéri a ráfordított energiát. Emellett külön köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik nagyvonalúan támogatták a kiadást, és bármilyen módon hozzájárultak a könyv létrejöttéhez.
A Fiatalként, fiataloknak, Mindenkinek című könyv első bemutatóját ma 20 óra 30 perckor szervezik a csíkmenasági Két Pista elnevezésű helyszínen.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.