Fiatalított kerettel utaznak

96

Egy nap múlva Horvátországban útjára indul a labda a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, amelyre ezúttal is kvalifikálta magát a magyar válogatott, ellenben a románnal. Utóbbiak csak játékvezetőket delegálnak. A magyar keretből a korábbi években megszokotthoz képest nagy nevek hiányoznak.

Már szombaton újra egymásnak feszülhet Bodó és Hansen

Új szövetségi kapitánnyal és némiképp átalakított, megfiatalított magyar vá­lo­gatott utazik a Horvátországban kezdődő férfi kézilabda Európa-bajnokságra. A svéd szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes ugyanis nem számíthat a válogatottságtól visszavonuló Nagy Lászlóra, Iváncsik Gergőre, Iváncsik Tamásra, Gulyás Péterre vagy épp Zubai Szabolcsra, míg Nagy Kornél nem kívánt szerepelni a kontinenstornán, Faluvégi Rudolf és Győri Mátyás pedig sérült. A hiányzók helyét tavaly még junior játékosokként szereplők vették: Bartók Dónát, Fekete Dávid, Juhász Ádám, vagy épp Ligetvári Patrik.
Vranjes vasárnap és hétfőn pedig le is tudta első meccseit szövetségi kapitányként, amikor Svédországban léptek pályára a hazai válogatott ellen, egy döntetlen és egy minimális vereség mellett.
Bár a svédek az utóbbi három nagy világversenyen mind ott voltak, a magyarok csoport ellenfelei jóval nevesebb ellenfelek. A spanyolok Eb-ezüstérmesként, míg a dánok olimpiai bajnokként érkeznek. Igaz, a tavalyi vébén a spanyolok a negyeddöntőben búcsúztak, míg a dánokat épp a magyarok ejtették ki a nyolcaddöntőben, hogy a következő körben Norvégia állja útjukat. A csehek viszont minden tornáról lemaradtak az utóbbi években, de igazi fekete lónak bizonyulnak. A magyar 18 fős keretben – 16-ot nevezhetnek a csoportkörre, opciós joggal a cserére – ott van a Székelyudvarhelyi KC beállósa, Uros Vilovszki is, amely poszton négyen vannak.
A csoportkörből az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe, ahová viszik az egymás elleni eredményeken elért pontokat. A középdöntőben az A a B, míg a C a D csoport legjobb hármasával méri össze tudását. A két középdöntős csoport első két helyezettje megy tovább az éremért való harcba.

A mezőny és csoportok
A beosztás: A csoport (Split): Horvátország, Svédország, Szerbia, Izland; B csoport (Porec): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria; C csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia; D csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, Magyarország.
A magyarok meccsei: szombat: Dánia – Magyarország (21.30); január 15.: Magyarország – Spanyolország (19.15); január 17.: Csehország – Magyarország (19.15).

Darvas Attila

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.