Feszültségektől sem mentes megnyilvánulások Székelyföldön

76

Csíkszeredában az MPP szervezett demonstrációt a Gyulafehérvári Nyilatkozatba foglalt, de be nem tartott ígéretek felelősségére emlékeztetve az aktuális kormányt, Sepsiszentgyörgyön ismét vonult az Új Jobboldal, bár mérsékeltebben nyilvánult meg, mint tavaly, Kézdivásárhelyen pedig egy állítólagos, a december elsejei felvonulásra időzített bombamerényletet hiúsított meg a DIICOT, amiről az érintettek azt mondják, valójában szilveszteri petárdákon és születésnapi csillagszórókon alapuló banális tévedés.

A tavalyi, Sepsiszentgyörgyön tartott hasonló megnyilvánulás mintájára ezúttal Csíkszeredában rendezett demonstrációt december 1-je kapcsán a Magyar Polgári Párt (MPP), amelyen az erdélyi románok 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatában tett ígéretek betartását, a magyarság jogainak alkotmányos elismerését kérték a kormánytól. Az elmúlt szombaton a Szabadság téren felállított színpadról rövid szónoklatok, kulturális műsor, szavalatok hangzottak el, amelyeket kb. félezer – más források szerint ennél több – ember követett. A jelenlévők a mintegy egyórás demonstráció során fegyelmezetten viselkedtek, a tömegből csak egyszer hangzott fel szórványos fütty, Nagy Benedek szónoklatának románul is elmondott köszöntőmondata „testvéreink a szenvedésben” szintagmájára.

Be nem tartott ígéretekre figyelmeztettek
Biró Zsolt, az MPP elnöke úgy fogalmazott: nem szerencsés, hogy Románia december elsejét, az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés napját választotta nemzeti ünnepének, olyan napot, amely megosztja az ország népét, és amelyet a magyar közösség nem érezhet ünnepnek. A közelmúlt eseményeiről, a Községháza feliratok eltávolítására kötelezett helyi önkormányzatokról, illetve a Mezei János gyergyószentmiklósi és Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai városvezetők elleni, szerinte jogsértő intézkedésekről is beszélt. Ugyanakkor ismételten figyelmeztetett a Gyulafehérvári Nyilatkozat – amely teljes szabadságot, anyanyelvű közigazgatást és igazságszolgáltatást, valamint arányos képviseletet ígért a Romániához csatlakozó népeknek – be nem tartott ígéreteire. A megmozduláson magyarul, románul és angolul is felolvasták az MPP önkormányzati képviselőinek a gyulafehérvári határozat alkotmányos megerősítését sürgető ötpontos petícióját, amelyet Biró szerint eljuttatnak Dacian Cioloş miniszterelnöknek és a kormánynak. A demonstráció végén elhangzott a magyar és a székely himnusz – mint ismeretes, az MPP tavalyi hasonló rendezvénye után a magyar himnusz eléneklése miatt rótt ki bírságot a szervezőkre Kovászna megye prefektusa, amelyet később a Kovászna megyei törvényszék eltörölt.
A december 1-jei hivatalos ünneplés egyébként visszafogottan, de a tavalyinál legalábbis kisebb intenzitású és mértékű programként zajlott tegnap Csíkszeredában. A katonai parádét, mely során a hegyivadászok, a rendőrség, a csendőrség és más testületek egységei, illetve a belügyminisztérium és a honvédelmi minisztérium speciális járművei vonultak át a Szabadság téren a Román Katona emlékműve felé, pár száz személy kísérte figyelemmel. Este katonai fáklyás menet vonult fel a városközpontban, a Szabadság téren rövid tűzijátékot tartottak.

Székely zászlóra cserélték a román trikolórt Sepsiszentgyörgyön
Rendbontás nélkül, de más hangulatban zajlott a román nemzeti ünnep Sepsiszentgyörgyön, ahol az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) szélsőjobboldali politikai alakulat mintegy ötven tagja vonult fel ezúttal is, zászlókat lobogtatatva és rigmusokat skandálva. Kifejezetten magyarellenes jelszavak ezúttal nem hangzottak el – tavaly ugyanitt azt skandálták, hogy „Ki a magyarokkal az országból!” –, az viszont ismételten, hogy Székelyföld nem létezik, illetve hogy Hargita és Kovászna megye román föld.
Sepsiszentgyörgyön az is borzolta a kedélyeket, hogy az elmúlt hétfőn reggel – Ioan Popa, a Kovászna megyei rendőr-főkapitányság parancsnoka szerint fél hét és hét között, a járőrök cseréjének intervallumában – ismeretlen személy vagy személyek levették a megyeszékhelyen a Román Katona emlékműve melletti árbocról a román nemzeti zászlót, és egy székely lobogót vontak fel helyette. A prefektusi hivatal erre reagálva a történteket a nemzeti zászló és a nemzeti ünnep meggyalázásának nevezte. Sebastian Cucu prefektus a nap során személyesen vont fel másik román trikolórt a zászlórúdra, és közleményben emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban egy egész sor törvénymódosítást kezdeményezett a román nemzeti lobogó kitűzésére és a románellenes szélsőséges nacionalista megnyilvánulások visszaszorítására: többek között azt javasolta, hogy ismét vezessék be a büntető törvénykönyvbe a román nemzeti jelképek megsértésének a bűntettét. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere közleményben ítélte el a december elseje alkalmából kitűzött román zászló eltávolítását, provokációnak nevezve a tettet, amelynek célja, hogy „megzavarja a magyarok és a románok közti interetnikus békét” és a város csendjét.

Állítólagos merényletet hiúsítottak meg Kézdivásárhelyen
A Szervezett Bűnözés és Terrorizmusellenes Ügyészség (DIICOT) közleményéből kiindulva a román sajtó terrorcselekményről és készülő bombamerényletről, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi tagozata banális tévedésről és egyértelmű túlkapásról beszél annak kapcsán, hogy december 1-jén házkutatást tartottak a HVIM egyik helyi vezetőjénél, amely során pirotechnikai eszközöket és más, törvényellenesen birtokolt eszközöket foglaltak le, illetve az érintett B. I. A.-t, a HVIM egyik helyi vezetőjét az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének a szándéka és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértése gyanújával őrizetbe vették. „Az ügyben fennáll annak alapos gyanúja, hogy B. I. A., a HVIM romániai szárnyának oszlopos tagja vállalta, majd beszerezte az eszközöket egy házi készítésű robbanószerkezet előállításához, amelyet Kézdivásárhelyen, a december elsejei ünnepségen akart a tömegben felrobbantani” – áll az ügyészségi közleményben. Az ügyészség közlése szerint a kézdivásárhelyi férfi „a szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom magyarországi struktúra Erdélyben kifejtett revizionista-szeparatista” céljait képviselte, és „Nagy-Magyarország visszaállítására” készült, „e folyamat részeként pedig a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos cselekedetekkel, valamint a román hatóságoknak az úgynevezett Székelyföld fölötti ellenőrzése megnehezítésével” is számolt. Az akciót a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével hajtották végre, amelynek illetékese úgy nyilatkozott, B. I. A.-t korábbról megfigyelés alatt tartották, és ennek köszönhetően „egy pillanatra sem volt veszélyben az állampolgárok élete vagy épsége”. A román sajtó a fenti információk alapján székelyföldi terrorcselekmény előkészítéséről számolt be, a legmeredekebb forgatókönyv több száz petárdából készített, detonátorral ellátott bombát emlegetett.
Ehhez képest a HVIM azt közölte: székelyföldi szervezetük „elképesztő zaklatásnak és titkosszolgálati rágalmaknak” volt kitéve az incidens kapcsán. Több tagjuknál és szimpatizánsuknál házkutatást tartottak, két embert kihallgattak, egyiküket, B. I.-t (B. I. A.-t – szerk. megj.) őrizetbe vették Bukarestben. Azt írták: minden hatósági intézkedés „teljesen törvénytelen” volt, a kihallgatáson nem engedélyezték ügyvéd jelenlé­tét, a jegyzőkönyveket csak románul állították ki, nem biztosítottak tolmácsot. Álláspontjuk szerint a SRI az ügyben kiadott sajtóközleménye „hemzseg a hazugságoktól”, mivel „semmiféle robbanóanyagot nem találtak a házkutatások során, és semmilyen olyan eszközt, ami egy, a SRI által képzelt merénylethez felhasználható lenne”. Hozzátették: zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, airsofthoz (a paintballhoz némileg hasonló, de apró műanyag gömblövedéket kilövő, alacsony energiájú légfegyverekkel játszott hobbisport – szerk. megj.) használt optikai segédeszközöket és „a szülinapi tortáról a csillagszórót” foglalták le. A közlemény megjegyzi, ennek okán a nemzetközi igazságszolgáltatáshoz fordulnak védelemért.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek