2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Feszültség volt Farkaslakán

Hol túl magas, hol túl alacsony volt a feszültség – az áramingadozás több háztartásban és cégnél is jelentős anyagi károkat okozott. A károsultak első körben a szomszédos, olasz érdekeltségű új pelletgyárat okolták, de kiderült, nem a cég a ludas a dologban. Az ügyben érintettek panaszlevelet intéztek az áramszolgáltatóhoz. Az Electrica intézkedett – egyelőre megoldottnak látszik a gond.

A volt gépállomás helyén működik a pelletgyár. Feszültségforrás
A volt gépállomás helyén működik a pelletgyár. Feszültségforrás

Nincs egy éve, hogy az olasz érdekeltségű pelletgyártó Ormisa Impresa Kft. kibérelte a valamikori gépállomás, a SMA épületét Farkaslakán. A pelletgyár még nem működik teljes kapacitással, tesztelés alatt van, a három gépsorból csak egyet üzemeltek be, de az utóbbi hónapokban mégis konfliktusba kerültek a környéken lakókkal.
A mintegy 500 ezer euró értékű beruházás a polgármesteri hivatal hivatalos engedélyével történt, azzal a kikötéssel, hogy a gyár tevékenysége (por, zaj) nem fogja zavarni a szomszédban lakók mindennapjait, amire a tulajdonos ígéretet is tett – mondta el lapunknak Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere. Hozzátette: természetesen, örvendett a befektetőnek, hiszen egy komoly cég a község lakóinak hosszú távon munkahelyet, az önkormányzatnak pedig anyagi bevételt jelent.
Az együttműködés jól indult, később feszültté vált.
A lakosokat, mint megtudtuk, joggal, nemcsak a gyártás során keletkezett nagy mennyiségű por zavarta/zavarja, de a gyárral hozták összefüggésbe az utóbbi hónapokban nagyon gyakori áramingadozásokat is. A változó feszültség mintegy 40-50 háztartásban jelentős anyagi kárt okozott, drága elektromos berendezések mentek tönkre. A felháborodott károsultak többször is panaszt tettek a hivatalban és panaszlevelet nyújtottak be az áramszolgáltatóhoz is, sürgetve a probléma megoldását.

Az olasz nem hibás
Azt, hogy a gyár okozta volna a kárt, a cégnél határozottan cáfolták. Indoklásukat azzal is alátámasztották, hogy bár a gyár teljes kapacitásához szükséges 250 kilowattból csupán 100 kilowattot tudott biztosítani a hivatalos szerződésben az Electrica, jelenleg ennyire sincs szükség, a működéshez elég a 80 kilowatt is, és amikor a meghibásodások történtek, a gyár nem is dolgozott. Azt is megtudtuk, hogy ha minden terveik szerint alakul, akkor jövő évben felépítik a saját áramszükségleteiket kielégítő 400 kilowattos trafóházat, és a porelszívó berendezést is hamarosan felszerelik, így remélik, nem lesz több panasz a gyárra. Mint mondták, nem akarnak konfliktust, s természetesen érdekük, hogy jó viszonyban legyenek a farkaslakiakkal.

Az Electrica a hunyó?
Kovács Lehel polgármester szerint teljes mértékben mégsem zárható ki a cég felelőssége, annak ellenére, hogy a szolgáltató magára vállalta a probléma okát.
– A szolgáltató részéről jött a probléma. Azt mondta, semmi gond, 100 kilowattot tud biztosítani a gyárnak. Monitorizálták is a fogyasztását a pelletgyártónak, és ők nem haladták meg soha ezt, sőt elég volt 80 kilowatt is. Akkor adódtak gondok, amikor egyszerre indították el a gépsorokat. Voltam Udvarhelyen és Csíkszeredában is az ügy kapcsán, s kértem, hogy oldják meg a problémát. Múlt héten ki is jöttek. Szerdán megjavították azt a régi vezetéket, ami használaton kívül volt, és ami valamikor a gépállomást táplálta. Erre a háztartásoktól teljesen független vezetékre kötötték rá csütörtökön a gyárat. Azt mondták, ez a megoldás azért jó, mert ha meghibásodás van ezen a vonalon, akkor az most már biztos, hogy nem érinti a lakókat – mondta el a fejleményeket az elöljáró.
A polgármester reménykedik, ezzel az áthidaló megoldással az áramügy lezárult, de úgy véli, hogy a végső és legbiztosabb megoldást mégis az a nagyteljesítményű trafóház fogja jelenteni, aminek engedélyeztetése még hátravan, és amit saját költségén a cég fog felépíteni jövő márciusban.
A községvezető véleménye, hogy valakinek a kárt rendeznie kell, s természetesen az fizessen kártérítést, akinek a hibájából történt, ahogy a megígért porelszívó berendezést is minél hamarabb be kell hogy szerelje „az olasz”.
Kovács Lehel szerint a „kecske is és a káposzta is megmaradjon” megoldásra kell törekedni, mert mindkettő fontos: a befektető és a lakók érdeke is.

Hálózati meghibásodás okozta az áramingadozást
– Szerencsétlen egybeesés volt, a cégnek ehhez semmi köze. Tulajdonképpen a 2000 voltos hálózatunkon volt meghibásodás, az utóbbi két hétben emiatt volt többször is áramingadozás, de a problémát megoldottuk – mondta Demeter Gábor, az áramszolgáltató székelyudvarhelyi igazgatója, aki nem értette, miért kell újságban foglalkozni az üggyel. Hozzátette: a farkaslakiak részéről kártérítési kérelmet az udvarhelyi irodához nem nyújtottak be. A kollektív panaszlevélre pedig, válaszolta Demeter, hivatalos választ küldenek a polgármesteri hivatalnak. Hogy mi áll majd a levélben, nem tudtuk meg, az igazgató rövidre zárta a beszélgetést.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb