Feszes tempó

72

Feszes tempójú, székelyföldi, par­tiumi és magyarországi településeket érintő, kéthetes turnén vett részt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, múlt héten pedig több fellépése is volt a csapatnak a pünkösdi ünnepi előkészületekhez kapcsolódó különböző rendezvényeken.

Hargitások a Millenáris színpadán. Pörgés Fotó: Gábos Rozál
Hargitások a Millenáris színpadán. Pörgés Fotó: Gábos Rozál

Mozgalmas időszakot hagyott maga mögött a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes: a számos itthoni és környékbeli fellépés után az április 24.–május 7. közötti időszakban több erdélyi és magyarországi településen fellépett, a turnén 13 előadást tartottak és egy egész napos rendezvényen óránként fél óra műsorral szórakoztatták a közönséget.
– Mindenhol telt házzal fogadtak és vastaps jutalmazta a táncosok fellépését – számolt be a turné tapasztalatairól Gábos Rozál szervező.
Mint mondta, a turné során felléptek Sepsiszentgyörgyön, Ma­ros­vásárhelyen, Érmihályfalván, Nagy­­váradon, Magyarországon pedig Móra­halom, Budapest, Budake­szi, Veresegyház, Nagytétény, Biator­bágy és Rátság voltak fellépéseik színhelyei. Ezúttal olyan települést is felkerestek, ahol már nagyon rég jártak: így Érmihályfalván 1992-ben léptek fel utoljára – hangsúlyozta a szervező.
Mindenhol a Magyaroké című műsorral léptek fel, kivételt a budapesti Hagyományok Házában tettek: két előadásuk egyikén a Magyar tánc évszázadai című műsorukat láthatta a közönség.
A turné végén a budapesti Millenárison megszervezett II. Székely Fesztivál egész napos programsorozatán vettek részt, május 6-án óránként egy-egy fél óra tánccal jelentkeztek a színpadon, különböző tájegységek táncait, zenéjét, viseletét jelenítve meg.
– Tudtam, hogy bírják a gyűrődést a csapat tagjai, de még engem is meglepett, hogy mindvégig profi módon léptek színre, sose látszott a táncosokon a fáradtság, a kéthetes hurcolkodás – hangsúlyozta Gábos Rozál.
A szervező kiemelte, nem sok együttes vállal ilyen hosszú kiszállást, ugyanis rendkívül magasak az utaztatási és szállásköltségek, s egyre nehezebb közönséget szervezni, időpontokat összehangolni az üresjáratok elkerülése érdekében.
– Szerencsére a hosszú szervezőmunka meghozta gyümölcsét, a költségeket pályázatokon teremtettük elő, az együttes hírneve, ismertsége és elismertsége pedig garancia arra, hogy telt házas előadásokat tartsunk – jegyezte meg.
Mint mondta, az együttes fenntartója, Csíkszereda önkormányzata mellett a magyar Nemzeti Kulturális Alap és Hargita Megye Tanácsa anyagi segítsége tette lehetővé a turnét, illetve a Székely Fesztiválon való részvételt. Kiemelte azt is, hogy Magyarországon több helyen családoknál szállásolták el a táncosokat, az együttes tagjait. S bár ez rendkívüli alkalmazkodási készséget feltételez, a hozadéka barátságok, hosszú távú kapcsolatok szövődésében nyilvánul meg.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.