Feszegessük határainkat, lépjünk át a korlátokon

TEDx Székelyudvarhelyen

209

Alulról jövő kezdeményezésként, magánszemélyek, cégek önkéntes munkájának gyümölcseként Székelyudvarhelyen is lesz TEDx-konferencia. A város a legkisebb romániai településként kapta meg a licencet. Novemberben 12 személy gondolatébresztő előadását hallgathatjuk majd meg.

Kicsi a város, de erős. A TEDxUdvarhely két motorja, Pálfi Kinga és Szakács-Paál István

Egy kaliforniai alapítványtól indult a TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, formatervezés), amely független szervezésben megvalósuló nemzetközi rendezvények sorozata, és amelynek célja teret adni a terjesztésre érdemes, emberiséget előrevivő gondolatoknak. A TEDx-ek önálló TED-események, bárki által megszervezhető, aki elnyeri a licencet, és beleegyezik néhány szabály betartásába.

Közösség és jövőbe tekintés
A rendezvények jó alkalmat jelentenek gondolatébresztő, mély beszélgetések elindítására, továbbá kapcsolatépítésre és tevékeny, ösztönző, kezdeményező közösség, illetve közeg létrehozására. Legkisebb hazai városként idén tavasszal Székelyudvarhely is elnyerte a jogot, hogy TEDx-konferenciát szervezzen – a jó hírről és néhány részletről számolt be tegnap a Hargita Business Center (HBC) vállalkozói inkubátorházban Pálfi Kinga főszervező és Szakács-Paál István, a licenc tulajdonosa, a rendezvény kurátora. Bár mindkettőjüknek a HBC a munkahelye, ezt a projektet magánemberként, más lelkes önkéntesekkel együtt indították és bonyolítják le. A kezdeményezők felelősséget éreznek közösségük iránt, fontosnak tartják, hogy tegyenek valamit érte úgy, hogy az jövőbetekintő is legyen, fejlődést is generáljon – hangzott el a legfőbb motiváció a tegnapi sajtótájékoztatón. Ennek köszönhetően Udvarhely is bekerül a TED szellemiségű rendezvények nemzetközi vérkeringésébe.

Nem lesz törvényszegés
A TEDxUdvarhely november 21-én lesz a Művelődési Házban. Az első rendezvény témájául a Breaking the rules mottót és témát választották. A téma sokféleképpen értelmezhető, legyen szó a szabályok áthágásáról, a berögződésekkel való szakításról, a dobozból való kilépésről, saját határaink átlépéséről vagy a társadalom által ránk osztott szerepből való kilépésről. – Nem föltétlenül törvényszegésre vagy az erkölcsi normák megszegésére gondolunk. Hanem olyan történetekre, amelyek főszereplőinek bátorságuk volt kimondani, megtenni, megváltoztatni, megvalósítani valami mást, másképp, mint ahogy megszoktuk, és ennek eredménye is lett – magyarázta a kurátor.

Sallangok nélkül
A TEDxUdvarhelyen 12 előadót lehet majd meghallgatni, megnyitóbeszédek, mifelénk megszokott fölösleges körök nélkül, és mindenki pontosan 12 percet beszélhet. Számos területről hívtak meg előadókat, van, aki már szerepelt TEDx-en, van, aki még sosem. Az előadók nem kaphatnak honoráriumot, és előre be kell nyújtaniuk mondandójukat, mert minden információ, ami egy TED-es eseményen elhangzik, alapos tényellenőrzésen esik át – beszélt az esemény jellegzetességeiről Pálfi Kinga. A Hargita Népe kérdésére kiderült, hogy nemcsak hazai előadókra számíthatunk majd, és bár a konferencia fő nyelve a magyar, román és angol szinkrontolmácsolás is lesz. A TEDxUdvarhelynek már él a Facebook-oldala, hamarosan a honlapja is, ezeken a felületeken fogják majd bemutatni az előadókat, egyelőre egyetlen nevet sem árultak el a sajtónak. Annyit viszont mégis, hogy van közöttük helyi kötődésű személy is, és vigyáztak a nemek arányára, ami kiegyensúlyozott lesz.
A TEDxUdvarhelyre a belépő 100 lejbe kerül majd, a jegyárusítást szeptember folyamán indítják el. A szabályzat alapján 100 jegyet értékesíthetnek, de a már csapattag vagy ezután csatlakozó cégek, szervezetek, civilek meghívót kaphatnak az eseményre. Az Udvarhelyen elhangzó előadásokról is felvétel készül, amelyek később ingyenesen elérhetők lesznek bárki számára. Egyébként a nemzetközi TED-előadásokat a világon száznál is több országban, több millió ember követi.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.