2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Fergeteges hangulatban telt a háromnapos rendezvény

Nagy népszerűségnek örvendett a hétvégén a háromnapos Cseperedők Családi Fesztivál, amelyet a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központban tartottak. A színes programkínálatban mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelő tevékenységet, fergeteges hangulat, móka, kacaj töltötte be az egész udvart.

Kicsiket és nagyokat lenyűgözött a galambok tánca. Családi élmények Fotók: László F. Csaba

A helyszínen járva megtapasztalhattuk, adott a szer­vezők által az ünnepélyes megnyitón ígért minőségi családi együttlét.
– Olyan eseménnyel készültünk, ahol egy csodálatos hétvégét lehet eltölteni: családi hétvégét, ahol apa, anya és a gyerekek együtt játszanak, talán még a szülők is újra gyermekek lehetnek; ahol a családok és a barátok együtt nevethetnek; ahol minden gyerek készít valamit, ami jövőig az ágya mellett porosodik, és sokszor eszébe jut, hogy azt hol is készítette. Ahol meseutat lehet végigjárni, koncerten bulizni és sok-sok jó élményt szerezni családi körben – fogalmazott Kopacz Erika, a Fészek Tanoda vezetője, az esemény egyik főszervezője.

A pénteki megnyitón felszólalt az esemény másik főszervezője, Sipos Tünde, a Kőketánc Kulturális Egyesület vezetője, aki a programok sokszínűségére hívta fel a figyelmet. A házigazda, Sógor Enikő, a Prosperitas Vitae Egyesület elnöke az eseményt hihetetlen alkalomnak tartja, ahol adottak a feltételek a stresszmentes és ingergazdag környezet által arra, hogy a szülők és a gyerekek jól érezhessék magukat.

– Egy jól működő közösség megteremti a saját igényeinek megfelelő szolgáltatásokat és tevékenységeket, ez a tábor egy jó példája ennek – fejtette ki a házigazda.
A támogatók közül Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője köszöntötte a résztvevőket, Soós Zoltán konzul Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának nevében üdvözölte a jelenlévőket, végezetül beszédet mondott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Önkéntesek segítették az előkészületeket
Szorgos önkénteseket láttunk mindenhol, akik a terep előkészítésében, berendezésében segítettek és persze táncoltak is a színpad előtt egy-egy programra való ráhangolódásként.
– Ugyanazt várjuk, mint a tavaly, hogy valami csoda történjen. Különleges volt látni ahogy az apukák sörrel a kezükben, gyerekkel a nyakukban, végigmentek a meseúton, és az egész család élvezte, az apró örömök csodáit itt meglehetett tapasztalni a tavaly is, és idén se lesz ez másként reményeink szerint – fogalmazott Miklós Dorka, az egyik önkéntes.

Programok színes palettája
Az udvaron sétálva különböző sátrakban zajló tevékenységekbe nyerhettünk betekintést. A Prosperitas-sátorban például dr. Lili interaktív gyerekfoglalkozás folyt, ahol folyamatosan lehetőségük volt a gyerekeknek meghallgathatni a saját szívdobogásukat, megismerkedni a sürgősségen használatos eszközökkel – fecskendő, lázmerő, sztetoszkóp –, kérdéseket tehettek fel a kórházzal kapcsolatosan, segítséget kaptak korházi élményeik feldolgozásában, tanulhattak az emberi szervezetről és megismerkedhettek a Lázálom Lilivel című könyvvel
– Péntek délután dr. Contiu Lucian vakbél-eltávolító műtétet mutatott be, ahol a gyerekek voltak az asszisztensek, megtelt a sátor, még a szülők is nagy érdeklődéssel figyelték a tevékenységet – mondta Csikós Kata, a Lázálom Lilivel című könyv szerzője és a Lelki Egészség Központ asszisztense.

Továbbá a három nap folyamán a csecsemőgondozás, relaxáció és illóolajok témákban is elmerülhettünk a szakemberek előadásait hallgatva.
Az alkotni vágyók a kézműves- és Waldorf-sátrakban találták meg a számukra megfelelő foglalkozásokat. A kézműves-sátorban pénteken táskákat készítettek, továbbá volt kötélverés és karmantyúszövés Antal Eszter és Antal Imola vezetésével. Másnap Fejes Fanni fazekas kis poharakat és tányérokat készített a gyerekekkel, illetve később bőr karkötők készítése szerepelt a kínálatban. A Waldorf-sátorban többek között mezítlábas ösvényt lehetett bejárni, gyapjúképkészítés folyt, illetve a Waldorf-iskola pedagógusai iskolájukat ismertették a nagyközönséggel.
A természet, állatok, növények védelmének és a hulladékkezelés témaköre iránt érdeklődőknek is helye volt az udvarban, ugyanis a Hangyasuli-sátor érdekes társasjátékokkal, kirakósokkal hívta a kisebb és nagyobb gyerekeket. Kincskereső tevékenységüket az egész családnak szánták. A legnépszerűbb játék a halászás – tudtuk meg Csonta Lászlótól, a Zöld SzékelyFöld Egyesület vezetőjétől, aki A szeméthegyen túl címmel tartott előadást.
A sütés és liszttel való interaktív foglalkozások, illetve élménysütés sem maradhatott el, ennek biztosított keretet a Bocskor-sátor. A szorgos kis kezecskék lisztgyurmát gyúrtak, kis liszteszsákot varrtak vagy élménysütésben vettek részt. Bocskor István pékmester A kovász címmel tartott előadást, illetve friss péksüteményekkel kényeztette az idelátogatókat.

A Kultúra-sátorban a Joannes Kájoni-emlékévhez kapcsolódó műhelymunka folyt, majd a kultúrának elkötelezett Ádám család mutatkozott be, illetve Daczó Dénes és Daczó Katalin tartott előadást.
A színpadon is sokféle szórakoztató előadásnak lehettünk a szemtanúi: Világszép nádszálkisasszony és A Gyilkos-tó legendája – a Halvirág bábcsoport, vagy Lúdas Matyi a Bábránd bábcsoport előadásában. Továbbá a Rongy Elek, a példakép című előadást a csíkszentmártoni szü­lői bizottság mutatta be, majd Ez nem mese címmel a Csa­lóka néptánccsoport mesés nép­tánc­előadásával szórakoztatta a közönséget.

A Pipitéren is sok különleges program résztvevői lehettünk, mint Léleksimogató hang- és illatfürdő Kovács Rékával, filmvetítés, babamasszázs, beszélgetés a Színek és virágok blog írójával, a cukormentes életről, Székelyföldi Legendárium rajzfilmvetítés, Játssz ma! társasjáték felnőtteknek, tipegőtorna, családi angol. Továbbhaladva a Cseperedő udvar és tér kínálata: kézműves-work­shopok, Kerekítő mondókás mó­ka, Fészek tanodás totyogó-móka, lovaglás, falmászás, aerial jóga, hulladékmentes gyermeknevelés, totyogó-angol Soós Vass Nórával, borkóstoló a Vinkli borszaküzlettel, társasjáték-kihívás családoknak, családi jóga.
A tűzoltó-bemutató, rendőrségi bemutató, a csíkszentsimoni fúvószenekar gyermekkoncertje, a slágerbuli kicsiknek és nagyoknak, a tábortánc, a gyermekzumba, az állatsimogató is nagy sikert arattak, akárcsak a felnőtteknek szánt előadások. A gyerekek nagyon élvezték például a tűzoltóautó felfedezését.

A családi meseút során a családok újságpapírból készített lovagruhákban, különböző próbákat kellet kiálljanak, a felnőttek újra gyerekek lehettek, jókat mókáztak egymás viseletén és érezhető volt a családi összefogás, a csapatmunka szelleme.
Esténként tábortűz, mesemondás, hangulatzene, filmvetítés fokozta a hangulatot, illetve a tábortánc, pilates- és gerinctorna-bemutató és kézművesek vására sem maradt ki a nappali foglalkozásokból.

Megtörtént a csoda
Harminc család érkezett sátorral a környékről és az ország távolabbi részeiről is. A résztvevők a fesztivál minden percét magukba szívhatták, mert teljes mértékben jelen voltak.
A Lőrinczi család Kolozsvárról érkezett két gyermekkel, barátaiktól hallottak a fesztiválról. A csíkszentmártoni Potyó család Budapestről érkezett barátokkal vett részt a háromnapos rendezvényen.
– Nagyon jó volt, mindent nagyon élveztünk, a gyerekek részt vettek minden életkoruknak megfelelő kézműves- és más foglalkozáson, sokkal szerve­zetebbek voltak a tevékenységek, mint tavaly – mondta Potyó Judit.
– Megtörtént a csoda: mindenki megtalálta helyét ebben az általunk teremtett világban, elengedve a hétköznapi dolgokat. Az eseményt végig kellemes, nyugodt, könnyed hangulat uralta, a családok önfeledten együtt lehettek – emelte ki az esemény egyik legfontosabb hozadékát Sipos Tünde, az egyik főszervező.
Az eseményt a Karaván együttes koncertje zárta tegnap délután.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb