Férfiként leülni Isten jelenlétében

Férjek és édesapák lelki hétvégéje

530

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoportjának szervezésében tizenegyedik alkalommal tartják meg a Férjek és édesapák lelki hétvégéjét a csíksomlyói Jakab Antal Házban. A nagy népszerűségnek örvendő programra évek óta túljelentkezés van, ez idén sincs másként. Kertész Tibor, a szervezőcsoport tagja rámutatott: a családfők számos kihívással néznek szembe a XXI. században, külföldi munka miatt sokan nincsenek jelen a feleségük, gyermekeik életében. Mint mondta: az ima, Isten jelenléte segíthet az ilyen helyzetben, ezért is fontosak a lelki hétvégék, a belső megújulást tápláló programok.

Közös ima a Jézus-hágón. Lelki és fizikai kihívás Fotó: Kertész Tibor

Holnap kezdődik és vasárnapig tart idén a Férjek és édesapák lelki hétvégéje a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoportja szervezésében, Csíksomlyón. Az érdeklődő olvasóknak csalódást kell okoznunk: idén is túljelentkezés volt a programra, így már nem fogadnak további jelentkezőket. Kertész Tibor, a szervezőcsoport tagja megkeresésünkre elmondta: nem tudnak mit kezdeni a folyamatos túljelentkezéssel.
– Amikor tizenegy éve a Feleségek és édesanyák lelki hétvégéjétől ihletve megszerveztük az első férfiaknak szóló programot, nem gondoltuk, hogy ennyire népszerű lesz. Azt viszont már az első pillanattól éreztük, hogy különleges élmény. Ebben a közegben nem egy futballmeccs köti le a jelenlévők figyelmét, hanem a Jóisten személyes üzenete, az örök értékek, és a közösség megtartó ereje – ecsetelte Kertész Tibor, megjegyezve azt is, hogy a Jakab Antal Ház véges befogadóképessége miatt nem tudnak 175 személynél több érdeklődőt fogadni.
– Beszéltünk arról, hogy évente több alkalommal szervezzük meg a programot, de erre egyelőre nincs lehetőségünk. Én abban látom a népszerűség hátterét, hogy a mai keresztény férfiak szigetekként élnek. A világ nem Krisztus követéséről szól, nem divat a családcentrikus életforma, ritka az a férfi, aki lemondana karrierjéről, számára kedves foglalatosságról a családja kedvéért. Ebben a közösségben azonban olyan férjek, édesapák gyűlnek össze, akik ezekre az áldozatokra törekednek, itt felvállalhatják önmagunkat, és útmutatást kapnak – fejtette ki a szervező, aki szerint az imádságban van hová fejlődniük a férfiaknak. Az idei program éppen ezért a Hivatásunk az imádság jelmondatra épül.
– Férfias program lévén, nemcsak lelki, de fizikai próbatételeken is teljesítenek a résztvevők. Ilyen például a Jézus-hágón végigimádkozott keresztút is. Az identitás megőrzése és újrafelfedezése nagyon fontos! Manapság a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a családfő nincs jelen a feleség és gyermek életében, pedig ez lenne a legfontosabb feladata – mutatott rá Kertész Tibor, kitérve arra is, hogy a külföldi munka és más kötelezettségek elveszik a férjek energiáját, és már nem tudnak törődni a hozzájuk legközelebb állókkal.
A szervező szerint ezért fontos az, hogy a hétköznapokban a férfiak is le tudjanak ülni Isten jelenlétében, kérjenek útmutatást annak érdekében, hogy újból irányjelzők legyenek a gyermekeik életében.
A lelki hétvégére Hargita megyéből Gyergyószentmiklósról és környékéről érkeznek a legtöbben, de Korond, Udvarhely és Oroszhegy is szép számmal képviselteti magát. Csatószegi jelentkezők idén először csatlakoznak a felhíváshoz.
Kertész Tibor arra buzdít mindenkit, hogy a jövő évi programra – amely 2020. február 28.–március 1. között lesz – már év elején foglalják le a helyeket az érdeklődők.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek