Fényvisszaverő zászlókkal a gyalogosokért

91

A biztonságos átkelést megkönnyítő, fényvisszaverő gyalogos-zászlót helyeztek ki tegnap este Csíkszeredában balesetveszélyes kereszteződésnél civil kezdeményesből. A feltűnő színű, fényvisszaverő zászlót felemelve a gyalogosok jelezhetnek az autósoknak, és így sötétben is biztonságosabban átsétálhatnak a túloldalra.

Nicolae Toşa a világhálón talált rá arra a cikkre, amely beszámolt a Gödöllőn megvalósított civil kezdeményezésről. A titok mindössze annyi, hogy a zebra két oldalán fényvisszaverő zászlókat helyeznek el – a csíkszeredai változatban világoskék zászlót aranyszínű sáv oszt kétfelé –, a gyalogosok pedig ezt lengetve kelnek át az úttesten. Ettől sötétben is jól láthatók, és az út másik oldalán található tartóban hagyják a zászlót.
A Hargita Népe megkeresésére a kezdeményező elmondta: a Brassói út és a Jégpálya utca kereszteződésénél található átjárónál több baleset is történt, ezért választotta helyszínnek. Meglátása szerint Csíkszeredában máshol is érdemes volna hasonló zászlócskákat elhelyezni a forgalmasabb útkereszteződésekhez, ahol jellemzően sötétedés után is gyorsan közlekednek az autók. Megtudtuk: mindössze 10 lej egy fényvisszaverő gyalogos-zászló beszerzése. A zászlók tartóoszlopául PVC-csövek szolgálnak.
– Ez nem rólam szól, csupán szikra kellene hogy legyen: ha valamit szeretnénk, akkor álljunk oda és vigyük véghez, ne csak panaszkodjunk – fejtette ki lapunknak Nicolae Toşa. – Civilnek lenni többet jelent a problémák felismerésénél és a panaszkodásnál. Az önkéntes tevékenység fontosságát már gyerekkorban meg kellene tanítani, hiszen jelenleg meglehetősen szokatlannak hatnak a Székelyföldön az önkéntességen alapuló önálló kezdeményezések. Az önkéntesség nagyon népszerű Nyugat-Európában, ott teljesen magától értetődő, hogy elmegyünk és segítünk egymásnak. Ez itthon nehezebben ver gyökeret, pedig igazából ebből mindenkinek haszna van. Nem a világot kell megváltani, hanem csak valakinek a napját picivel jobbá tenni, bár szerintem ez majdnem ugyanaz – mondta.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek