csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Fényképeken közelmúltunk meghatározó pillanatai

Történetében először szervezett sajtófotó-kiállítást a Magyar Újság­írók Romániai Egyesülete (MÚRE). A Csíkszeredába is elhozott vándorkiállítás megnyitóját pénteken, a Megyeháza Galériában tartották.

Szűcs László és Borboly Csaba a sajtófotó-kiállítás megnyitóján Fotó: Lászó F. Csaba

Az anyag, amelynek elő­bemutató­ja Nagyváradon volt, a HolnapFeszt keretében, a Brassaï 2015 sajtófotó-pályázatra beérkezett munkákat tartalmazza. A megnyitón bemutatták a Brassaï 2015 című, a legjobb beküldött munkákat tartalmazó fotóalbumot. A pályázat névadója Brassaï, eredeti nevén Halász Gyula fotó- és filmművész, festő, író, a 20. század egyik legjelentősebb fotográfusa. A zsűri a 35 pályázó mintegy ezer képét nézte végig és válogatta ki. A legjobb 105, bekerült a kiállításhoz kapcsolódóan megjelenő katalógusba. Az öt kategóriában kiírt pályázatra a szerzők hír-, eseményfotókkal, fotóriportokkal, portrékkal, szocio-, illetve sportfotókkal neveztek be.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az újságírás révén nagyon hatékonyan lehet társadalmi problémákról és azok megoldásáról kommunikálni, ugyanakkor egy fotóval, egy cikkel vagy annak a címével el is lehet torzítani a valóságot.
– Óriási a felelősségük az újságíróknak, fotóriportereknek, hisz a szakma becsületére, a szabályok betartására ügyelni kell. Ezért is nagyon fontos a szakmai szervezetek léte – hangsúlyozta a házigazdaként Borboly.
Rácz Éva, a MÚRE elnöke szerint, akinek szeme van a sajtófotózáshoz, kár ezt a tehetséget elherdálnia.
– Ha valaki egy történetet egy képben el tud mondani vagy több képben meg tudja örökíteni, akkor – biztos vagyok benne – ezt meg kell tennie, és felelőssége, hogy ez fennmaradjon. Ez a pályázati anyag is a fennmaradást szolgálja – jelentette ki. Szűcs László, a MÚRE alelnöke elmondta, hogy egy évvel ezelőtt érkeztek be az első képek a pályázati felhívás nyomán.
– Előbb a kisujjunkat nyújtottuk, végül az egész kezünket odaadtuk, mivel bár eredetileg romániai magyaroknak hirdettük meg a pályázatot, jelentkeztek más határon túli magyar közösségekből, az anyaországból, sőt még Ausztráliából is, és elfogadtuk munkáikat. Összesen ezer kép érkezett be, ebből válogattuk ki azt a több mint száz képet, amely az albumba bekerült. Ez az ötödik kiállítás ebből az anyagból, de még nem találtunk akkora termet, hogy mind a száz képet ki tudjuk állítani – mesélte Szűcs László. Szerinte nem túlzás azt állítani, hogy Csíkszereda a hazai sajtófotózás fővárosa, legalábbis a Hargita megyei sajtófotósok nélkül nagyon szegényes lenne a pályázat anyaga, a Hargita megyeiek felülreprezentálják magukat. A fődíjat Veres Nándor nyerte. További díjazottak a megyéből: Barabás Ákos, Halmágyi Zsolt, Szigeti Vajk István, László Róbert, Fodor Zsuzsanna, Szekeres Attila. A tárlat a Megyeháza Galériában március 2-ig látogatható.

HN-információ

Előző cikkA székely szobrász
Következő cikkHová, menekültek?

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb