Fenyéden tartják az első fordulót

Indul a Széki Vágta

278

Készen áll a pálya, állnak az akadályok Fenyéd határában, és idén immár hetedik alkalommal rajtol el a hétvégén a székely lovas hagyományok életben tartását célul kitűző Széki Vágta. Az esemény több mint lóverseny: kétnapos színes programmal várják az érdeklődőket.

Készen van már a fenyédi pálya. Lovasok, vágtára fel! Fotó: Széki Vágta

A parasztvágtának is nevezett Széki Vágtát nem a hivatásos lovas versenyzőknek szánták, hanem azoknak a székely fiataloknak, akik együtt élnek a haszonállatokkal, szeretik a lovat, és szeretnek székely módra „virtuskodni”. A Mária Lovagja Kulturális Hagyományőrző és Sport Egyesület hetedik alkalommal szervezi meg a lovas seregszemlét, az első előfutamot, egyben a Vágta történetében a 26. versenyt Fenyéd határában tartják, a község polgármesteri hivatalának védnökségével.

Jön a Fehér Farkas
A keret, a szabályzat nagyobbrészt ugyanaz, mint a tavaly, első nap lesz a gyorsasági, második nap pedig az ügyességi verseny, e kettő összesített pontszáma adja meg a versenyző adott futamon elért eredményét – tudtuk meg Kovács Nemes László versenyigazgatótól, főszervezőtől. Újdonság, hogy idén olyan programokkal igyekeznek színesíteni a vágtát, amelyek illenek a lovas eseményhez. Így például szombaton a kissolymosi Szélvész lovascsapat, illetve a sepsiszentgyörgyi Sas Íjászok bemutatója ad pluszlátványosságot a nézőknek, este pedig közönségtalálkozó lesz Mónus József Fehér Farkassal, a világbajnok távlövő íjásszal. Ő egyébként látványos íjászbemutatóval is elkápráztatja másnap a közönséget – közölte Kovács Nemes László. Vasárnap lesz a Vágta hagyományos „középpontja”, a Lustra, azaz a részt vevő lovasok zenés bevonulása, aznap még az Arany Griff Rend középkori harcászati bemutatója is emeli a hangulatot.

Székely székek versenye
Az idei Széki Vágta programja közelít a korábban elképzelt forgatókönyvhöz, és a szervezők azt szeretnék, ha ez így is maradna a jövőben is: három székely szék adja egy-egy előfutam helyszínét.
– Elindultunk azon az úton, amin már rég szerettünk volna. Ez úgy jöhetett létre, hogy végre Marosszék is belépett, augusztus elején a harmadik előfutamot Nagyernyén rendezhetjük meg. A második előfutam Gyergyószéken lesz július 12–13-án, a döntőt pedig újra Udvarhelyszéken tartjuk augusztus végén – tájékoztatott a főszervező.
Kovács Nemes László még elmondta, hogy nagyon jó a Fenyéd határában kialakított pálya, az egyenletes talaj ideális terepe lesz a gyorsasági versenynek. Az ügyességi futamra a Széki Vágtákon már megszokott, furfangos és izgalmas akadályokat kell legyőzniük a lovasoknak. A szervezők 30-40 lovasra számítanak a hétvégén, 28-an már be is neveztek. Azok a versenyzők, akik mindegyik futamon helytállnak, jelentős díjakra számíthatnak: az első helyezett 3000, a második 2000, míg a harmadik 1000 lej értékű jutalmat vihet majd haza.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek