Fény már van, aszfalt ezután lesz

DKSZ Fejlesztési Társulás

987

Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva és Csíkszenttamás utcái már szépen ki vannak világítva, most fejezték be 850 takarékos lámpatest felszerelését, tavasszal pedig elkezdik az aszfaltozást is, e célból egy országos és egy uniós projekten is dolgozik a DKSZ Fejlesztési Társulás – közölte lapunkkal Bőjte Csongor-Ernő, Csíkdánfalva polgármestere, a kistérségi társulás soros elnöke.

Lámpatestek szerelése. Több égő, de kevesebb költség várható Fotó: László F. Csaba / Archív

A Dánfalvát, Karcfalvát és Szent­tamást tömörítő DKSZ Fejlesztési Társulás köz­világítás-korszerűsítést szolgáló projektjével kapcsolatban Bőjte Cson­gor-Ernő elmondta: bár a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL) finanszírozott program véget ért, nem tekintik teljesen befejezettnek a munkát. Mint kifejetette: a kormánytámogatás értéke összesen 990 ezer lej volt, azonban a közbeszerzési eljárást követően a nyertes cég mintegy 790 ezer lejért vállalta el a kivitelezést. Hozzáfűzte: kérték és meg is kapták a vidékfejlesztési minisztérium jóváhagyását arra, hogy az eredeti kormánytámogatásból fennmaradt összeget is közvilágításra költhessék, már csak arra van szükség, hogy az eredeti szerződést módosító okiratot a pénzügyminisztérium is jóváhagyja.
Erre azért van szüksége a társulásnak, hogy a három község mellékutcáit is azonos mértékben tudják kivilágítani. A községek főutcáiban valamennyi villanyoszlopra korszerű LED-lámpatesteket szereltek, a mellékutcákban azonban csak minden második lámpaoszlopra jutott egy-egy égő, így a települések kivilágítása egyenetlen. Ezt szeretnék orvosolni. Előzetes becslések alapján arra számítanak, hogy mintegy 40 százalékkal csökken a közvilágítás költsége. Igaz, ha a mellékutcák kivilágítását megerősítik, akkor jóval több lámpatest üzemel majd, mint korábban, de ezzel együtt is jelentős megtakarítással számolnak.
A kistérségi társulás ugyanakkor két, 15-15 kilométeres útszakaszt korszerűsítő programba is belefogott. A két beruházás között az az alapvető különbség, hogy az egyiket a kormány támogatja a PDNL-ből, a másikat pedig uniós forrásokból finanszírozták.
Bőjte Csongor-Ernő kérdésünkre elmondta: a kormányprogram esetében ott tartanak, hogy kiírták a közbeszerzési eljárást, várhatóan tavasszal kezdődnek el a munkálatok. Ennél előrehaladottabb állapotban van ugyanakkor az EU által finanszírozott projekt. Itt már aláírták a kivitelezési szerződést, azonban a szükséges engedélyek beszerzése elhúzódott, így a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt idén már nem tudnak hozzáfogni az aszfaltozáshoz. Tavasszal várható a munkakezdés, addigra valamennyi szükséges engedélyt beszereznek.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.