Fény már van, aszfalt ezután lesz

DKSZ Fejlesztési Társulás

1 068

Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva és Csíkszenttamás utcái már szépen ki vannak világítva, most fejezték be 850 takarékos lámpatest felszerelését, tavasszal pedig elkezdik az aszfaltozást is, e célból egy országos és egy uniós projekten is dolgozik a DKSZ Fejlesztési Társulás – közölte lapunkkal Bőjte Csongor-Ernő, Csíkdánfalva polgármestere, a kistérségi társulás soros elnöke.

Lámpatestek szerelése. Több égő, de kevesebb költség várható Fotó: László F. Csaba / Archív

A Dánfalvát, Karcfalvát és Szent­tamást tömörítő DKSZ Fejlesztési Társulás köz­világítás-korszerűsítést szolgáló projektjével kapcsolatban Bőjte Cson­gor-Ernő elmondta: bár a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL) finanszírozott program véget ért, nem tekintik teljesen befejezettnek a munkát. Mint kifejetette: a kormánytámogatás értéke összesen 990 ezer lej volt, azonban a közbeszerzési eljárást követően a nyertes cég mintegy 790 ezer lejért vállalta el a kivitelezést. Hozzáfűzte: kérték és meg is kapták a vidékfejlesztési minisztérium jóváhagyását arra, hogy az eredeti kormánytámogatásból fennmaradt összeget is közvilágításra költhessék, már csak arra van szükség, hogy az eredeti szerződést módosító okiratot a pénzügyminisztérium is jóváhagyja.
Erre azért van szüksége a társulásnak, hogy a három község mellékutcáit is azonos mértékben tudják kivilágítani. A községek főutcáiban valamennyi villanyoszlopra korszerű LED-lámpatesteket szereltek, a mellékutcákban azonban csak minden második lámpaoszlopra jutott egy-egy égő, így a települések kivilágítása egyenetlen. Ezt szeretnék orvosolni. Előzetes becslések alapján arra számítanak, hogy mintegy 40 százalékkal csökken a közvilágítás költsége. Igaz, ha a mellékutcák kivilágítását megerősítik, akkor jóval több lámpatest üzemel majd, mint korábban, de ezzel együtt is jelentős megtakarítással számolnak.
A kistérségi társulás ugyanakkor két, 15-15 kilométeres útszakaszt korszerűsítő programba is belefogott. A két beruházás között az az alapvető különbség, hogy az egyiket a kormány támogatja a PDNL-ből, a másikat pedig uniós forrásokból finanszírozták.
Bőjte Csongor-Ernő kérdésünkre elmondta: a kormányprogram esetében ott tartanak, hogy kiírták a közbeszerzési eljárást, várhatóan tavasszal kezdődnek el a munkálatok. Ennél előrehaladottabb állapotban van ugyanakkor az EU által finanszírozott projekt. Itt már aláírták a kivitelezési szerződést, azonban a szükséges engedélyek beszerzése elhúzódott, így a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt idén már nem tudnak hozzáfogni az aszfaltozáshoz. Tavasszal várható a munkakezdés, addigra valamennyi szükséges engedélyt beszereznek.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek