Fennakadás nélkül zarándokoltak

A Mária út próbája

431

Idén először lehetett csatlakozni gyalogos, biciklis és lovas zarándoklathoz a Mária út utolsó 100 kilométerén, amelynek felújítását és előkészítését számos tényező befolyásolta. A kijelölt útvonalat követve végül mindenki megérkezett a végállomásra, így a szervezők elégedetten értékeltek, és bizakodóak a jövőre nézve. A kerékpáros útvonalat viszont kétnaposra csökkentik.

Böjte Csaba ferences atya is csatlakozott a zarándokokhoz. Új kezdet Fotó: Facebook

Mint arról már korábban beszámoltunk, május 13-án, vasárnap gyalogosan, biciklivel és lóháton indultak el a Mária út utolsó 100 kilométeréhez csatlakozott zarándokok a kijelölt útvonalakon. A szervezők több hónapig dolgoztak a jelzések festésén és táblák kihelyezésén, és számos felhívás előzte meg a szállások biztosítását is.
Az ötnapos zarándoklattal kapcsolatban Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke elégedetten nyilatkozott lapunknak.
– Az idei esemény egyben a rendszerünk tesztelése is volt, és úgy látom, hogy pozitív tapasztalat volt mindez. A zarándoklat során nem tévedt el senki, habár volt, aki letért az útról, de visszatalált a csoporthoz. A szállásokkal sem volt gond, amin változtatunk majd, azok a biciklis útvonalak – ecsetelte Molnár Sándor, kiemelve, hogy a biciklivel érkezők többsége az egynapos zarándoklatot választotta, ezért a jövőre nézve maximum kétnapos programot szerveznek számukra, és további célkitűzésük a jelzések javítása.
– A Mária út utolsó 100 kilométerén körülbelül százan indultunk el gyalog, de a különböző útvonalakon többen csatlakoztak, így megvolt a háromszáz résztvevő is. A „kemény magot” körülbelül húsz, huszonöt ember alkotta – számolt be az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke.
Az esemény sikeres lebonyolításához nagymértékben hozzájárultak a helyi kapcsolattartók, akik fogadták, útba igazították és szálláshoz kísérték a zarándokokat. Péter Eszter, Gyergyócsomafalva kapcsolattartója, érdeklődésünkre közölte, hogy bejáratott szokás szerint működött a zarándoklat levezénylése, és nem voltak nehézségek. Hangsúlyozta: olyan emberek vettek részt az eseményen, akikkel könnyen lehetett együttműködni, és nem tapasztalt kommunikációs problémát sem. Meglátása szerint az útnak indulók kivétel nélkül magyarul beszélők voltak.
Moldován László, Parajd kapcsolattartója a Hargita Népének kiemelte: összhangban dolgoztak a szervezők és önkéntesek, így végül családias zarándoklatot sikerült megvalósítani.
– Nagyon pozitív élmény volt a zarándoklat. Én úgy gondolom, hogy ez hasznos lesz a térség számára, és csak biztatni tudok mindenkit, hogy a jövőben is csatlakozzanak, mert ezt az élményt nem lehet elmondani, át kell élni – közölte, hozzátéve, hogy Sóvidéken 50 kilométernyi jelzést alakítottak ki fiatalok bevonásával, és ez kiemelten fontos, mert idővel a mostani ifjúságnak kell átvennie a zarándoklat lebonyolítását és az útvonalak karbantartását.
Márton-Svella Erzsébet, Szentegyháza kapcsolattartója úgy fogalmazott, hogy akadálytalanul zajlott a közlekedés, és nem merültek fel problémák. Megjegyezte, hogy igyekeztek bőségesen kitáblázni az útvonalakat, a zarándokok rendelkezésére álltak, és ez a jövőben sem lesz majd másként.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek