Felzárkóztatásról és jó gyakorlatokról

39

Kétnapos tanácskozás ért véget tegnap Tusnádfürdőn a United Networks – integrált kezdeményezés hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért című projekt keretében. A konferencián bemutatták a projekt eddigi tapasztalatait és a jó gyakorlatokat tartalmazó kiadványt is.

A hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatását szolgáló projektnek nemcsak maguk a hátrányos helyzetű közösségek a kedvezményezettjei, hanem a programban részt vevő három megye – Hargita, Kovászna és Maros – számos közintézményének és civilszervezetének munkatársai, valamint azon 21 települési önkormányzat képviselői is, amelyek aktív szerepet vállaltak ebben az ún. integrált kezdeményezésben. Ugyanakkor minden megyében van egy kiválasztott település – esetünkben Siménfalva –, ahol mélyreható felméréseket végeztek, és helyi stratégia, illetve akcióterv is készül.
A konferencia első napján Hargita Megye Tanácsának képviselője, Egyed Árpád kifejtette, hogy véleménye szerint a roma közösségek inklúziójára Hargita megyében a vissza nem térítendő támogatású projektek nyújthatnak megoldást. A meghívottak beszédei után Ludescher László foglalta össze a projekt eddigi eredményeit és levezette, hogy miként épül egymásra a közösségi és intézményi facilitálás, a sürgősségi tervek kidolgozása, a projektportfóliók összeállítása és végül az integrált stratégia javaslatának kidolgozása. Raţ Cristina a program keretében végzett szociális felmérések eredményeit mutatta be, és előadást tartott Orbán Árpád, a Civitas Alapítvány munkatársa, dr. Veres Valér a BBTE oktatója, valamint Bodó Izabella és András Loránd, a Caritas Szociális Gondozás ágazatának képviselője.
– Elsősorban meg kell értenünk a hátrányos helyzetű közösségek problémáit, szükségleteit és meg kell keresnünk azokat a csatornákat, felületeket, ahol velük együtt tudunk ezekről nyíltan és hatékonyan tárgyalni – vonták le a következtetést a tanácskozás zárónapján a jelenlévők, tudtuk meg Pápay Kamilla közkapcsolati felelőstől. – Csakis a közösen megfogalmazott szükségleteik után foghatunk hozzá a fejlesztési stratégiák kidolgozásához. Ugyanakkor mindannyiunknak meg kell érteni: hiába próbálunk egy hátrányos helyzetű közösség szerintünk kedvezőtlen körülményein változtatni anélkül, hogy a közösség tagjai akarják azt és részt vennének benne. Nélkülük nem lehet. A projekt alapelve, hogy összekösse a közösségi, helyi, megyei, regionális és országos szinteket. Erre nagyszerű lehetőséget nyújtott az időközi konferencia, ahol jelen voltak a hátrányos helyzetű közösségek képviselői, a – témában érintett – helyi, megyei, regionális és országos intézmények képviselői, akiknek a megismerkedésen túl az elmúlt két napban lehetőségük volt együtt gondolkozni és valós megoldási lehetőségeket keresni.
És, hogy miért fontos ez a projekt? Erre a konferencia egyik résztvevője, Elena Iordănescu, az Európai Alapok Minisztériuma roma kapcsolatokért felelős központjának helyettes vezetője adta meg a választ:
– Mert, ami igazán számít és ami mindannyiunkat összeköt, az a gyermekek védelme, hiszen ők jelentik társadalmunk jövőjét. Ezért kell dolgoznunk.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek