Felvidéki és gyimesi táncokat tanulnak

Hóvirág néptánctábor

195

Ötödszörre szervezett nép­tánc­tábort a gyergyó­szent­mik­ló­si Hóvirág Néptánc­együt­tes. Egész héten több mint száz gyerek tanulja a különféle táncokat a művelődési központban, szombaton be is mutatják a táborban tanultakat.

Több mint száz gyerek táncol a Hóvirág táborában Fotó: Nagy Levente

Idén is meghirdette nép­tánc­táborát a Hóvirág Néptánc­együttes, ennek jegyében pedig három teremben több oktató vezetésével egész héten ropják a táncot a gyerekek a Gyergyó­szentmiklósi Művelődési Központban.
Több mint száz óvodás és iskolás gyerekkel foglalkoznak a képzett oktatók. Szász Ferenc, a Hóvirág Néptáncegyüttes vezetője elmondta, nagyon figyelnek a minőségre, éppen ezért olyan oktatókat hívnak minden évben, akik hiteles anyagból és forrásokból tanítanak. Az óvodások és kisiskolások csoportjában a hóvirágos oktató mellett a Maros Művészegyüttes tagja, Sándor Ildikó oktat, a következő korosztályban a Komlóról érkezett Podpácz Beá­ta és Kis Zoltán néptáncoktatók foglalkoznak a gyerekekkel. Ők már negyedik alkalommal jöttek el a táborba, s érdekesség, hogy mindig olyan táncokat tanítanak, amelyeket a gyergyóiak kevésbé ismernek. Idén a felvidéki tardoskeddi táncokba vezetik be a táncosokat. A nagyok csoportja a székelyudvarhelyi Boros Hilda és Boros Béla vezetésével gyimesi táncokat tanul.
Délelőtt és délután is tart az oktatás, közben kézműves-foglalkozások is szórakoztatják a gyerekeket, alkotásaikat pedig az előtérben ki is állítják, hogy a szülők is megtekinthessék. Szász Ferenc elmondta azt is, nagyon fontos, hogy a táborban élő zenére táncolhatnak a résztvevők, öttagú zenekar húzza a talpalávalót.
A tábor részeként népdal- és legényes-vetélkedőt tartanak, holnap pedig rekreációs nap lesz: a Tarisznyás Márton Múzeum udvarán tartanak foglalkozásokat, de lesz játék, palacsintaevés és táncház is. Szombat este minden csoport rövid koreográfiával mutatja be az érdeklődőknek mindazt, amit a táborban tanult. A gálaműsorra a belépés ingyenes.
Szász Ferenc hangsúlyozta, a tábort nagyon szeretik a gyerekek, s igen hasznosnak is bizonyul minden évben. Tanév közben ugyanis a heti 1-2 táncórán nagyon lassan tudnak haladni a tanulással, ilyenkor viszont a gyerekek egész héten csak a néptáncra figyelnek, és több újdonságot tudnak elsajátítani. Az oktató szerint a nagyobb gyerekek akár egy egész táncrendet is megtanulnak a tábor ideje alatt.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.