2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Felülvizsgálnák a termeléshez kötött támogatást

Kifejezetten rosszul járnának a romániai cukorrépa-termelők, amennyiben – Németország javaslatát követve – a 2020 utáni új Közös Agrárpolitikában megtiltanák a tagállamoknak a termeléshez kötött támogatás alkalmazását. A hazai cukorrépa-termelők tavaly hektáronként több mint 3800 lejes különtámogatásban részesültek.

Cukorrépahalom Alcsíkon. Nélkülözhetetlen a termelési támogatás Fotó: Domján Levente / Archív

A piaci zavarok elkerülése érdekében felül kell vizsgálni a tagállamok által bevezetett termeléshez kötött támogatásokat, ahogy a cukorrépa-termesztésből is kitiltott neonikotinoidok eseti engedélyezésének gyakorlatát is – hangsúlyozta Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági ügyekért felelős biztosa az európai cukor-munkacsoport ülésén. Hogan szerint szigorúan fel kell lépni a cukortermelő harmadik országok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata ellen is – tette hozzá.
A cukor-munkacsoportot, amely­ben ágazati szakértők és a tagállamok képviselői foglalnak helyet, Hogan javaslatára tavaly novemberben hozták létre, amikor már látszott, hogy a cukorpiac nehezen fog kikerülni a hullámvölgyből. Most az agrárbiztos szerint „bizonyos enyhülés” már érezhető a piacon. Erre utal, hogy csökkennek a készletek, és csökken a termelés. A cukor árában ez még nem látszik, de véleménye szerint csak idő kérdése.
Julia Klöckner német agrárminiszter is arra szólította fel a tagállamokat, hogy ne nyújtsanak termeléshez kötött támogatást a cukorrépa-termelőknek, és ne adjanak ki nyakra-főre eseti engedélyeket a betiltott hatóanyagokra. Szerinte a munkacsoport jelentése a német álláspontot támasztja alá. A termelést segítő szubvenciók harmadik országok esetében is torzítják a piaci versenyt. Mint mondta, a mezőgazdaságnak is – ahogy minden más szektornak – az a dolga, hogy termékeit a piaci igényeknek és lehetőségeknek megfelelően állítsa elő.
A termeléshez kötött támogatás ügyében Hollandia és Dánia Németország mellé állt, de a többség kitartott amellett, hogy szükség van rá. Románia a 2018-as igénylések alapján idén júniusban 19,2 millió eurót szánt a cukorrépa-termesztők különtámogatására: a hektáronkénti támogatás nagysága így 824,99 euróra, azaz több mint 3800 lejre rúgott.
A neonikotinoidok eseti engedélyével kapcsolatban még élesebb vita bontakozott ki a munkacsoportban. Hollandia ebben a kérdésben is a berlini álláspontot pártfogolta, míg Franciaország, Lengyelország és Bulgária az ellenkezőjét képviselte.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb