Felújították az Urmánczy fedeles hidat

Maroshévízi műemlék

90

Felújították Maroshévízen a pusztulásnak indult Urmánczy fedeles hidat. Az építmény műemlékké nyilvánítását és tatarozását a helyi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület szorgalmazta.

A híd a renoválás előtt és után. Megmaradt, de odalett a szépsége                Fotó: Czirják Károly

A maroshévízi Urmánczy fedeles híd Erdély egyik legrégebbi fahídja, 1869-ben építették. Sorsa 1990 után pecsételődött meg: elhanyagolták, ritkán tatarozták, csupán 2004-ben cserélték a födőanyagot zöld palára. A híd állapota évről évre romlott, oldalait kezdték letépni, levágni, ellopni.
Az ilyen jellegű hidak valamikor elterjedtek voltak Erdély-szerte, mára csupán háromról van tudomásunk: egy Szárhegyen, egy a Bánátban és egy Udvarhely mellett áll, de Európában még vannak ilyen hidak, ezeket felújították és bevonták a turizmusba. Ilyen jellegű hidakat találhatunk Ausztriában és Németországban egyet-egyet, Olaszországban kettőt, Svájcban ötöt.
Visszatérve a maroshévízi híd történetére, meg kell említenünk, hogy mivel állapota nagyon romlott, a helyi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület 2007-ben (44024/05/12/2007-es hivatali iktatószámmal), majd 2013-ban is (1123/31/01/2013-as hivatali iktatószámmal) kérelemmel fordult a maroshévízi polgármesteri hivatalhoz és önkormányzathoz, azzal a kéréssel, hogy a helyi nevezetességeket újítsák fel és iktassák be a turisztikai forgalomba. Ezek között szerepelt a fedeles híd is. 2015-ig ezek közül egy párat meg is valósítottak, mint például a volt zsidó fürdő melletti termálforrást, a termál vízesést felújították és a Bájos-tetői kilátót is az egyesület beadványa szerint megvalósították. Miután 2017 januárjában híre ment, hogy a hidat le akarják bontani, kiszállt a helyszínre több újságíró és tévéstáb, valamint a Hargita Megyei Kulturális Igazgatóság kirendeltségének a vezetői, akik megállapították, hogy egyedi és történelmi értékű az építmény, ezért B kategóriájú műemléknek nyilvánították. A folyamat azonban ezzel abbamaradt, a híd állapota romlott. 2018. június 4-én a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület újabb beadványt (8172-és iktatószám) intézett a helyi polgármesteri hivatalhoz és önkormányzathoz, kérve a híd felújítását. A beadvány mellé 435 aláírást is csatoltak.
Idén hozzáfogtak a híd felújításához, sőt mi több, a napokban be is fejezték a munkát. Ezek szerint az Urmánczy híd kivilágítást kapott, biztonsági kamerákkal látták el, a tetőzetet kicserélték, és pótolták a hiányzó oldaldeszkákat is.
A kezdeményezők büszkék arra, hogy a híd nem lett az enyészeté, de véleményük szerint néhány apróságot másképp csináltattak volna meg, azaz eredeti állapotában állították volna helyre: így a tetőt és a híd oldalán található erősítéseket zsindellyel kellett volna födni. Ennek ellenére elégtétellel könyvelik el, hogy a település történetének részét képező híd nem semmisült meg, ezután csupán felújítani és évente karbantartani kell ezt a műemléket.

Czirják Károly

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.