Felújított székely kapu Csíkdelne éke

267

Bokréta került a kapu keresztjei mellé tegnap, amikor ünnepélyes keretek között átadták a felújított, restaurált székely kaput Csíkdelnén. Az Incze család tulajdonában lévő kaput 1908-ban állították Incze Zoltán Csaba dédszülei: Kovács Lázár és Bakó Regina.

A kisebb ünnepséggel köszöntött delnei kaput jó száz évvel ezelőtt faragta egy máréfalvi mester. Örökségvédelem Fotó: Daczó Dénes
A kisebb ünnepséggel köszöntött delnei kaput jó száz évvel ezelőtt faragta egy máréfalvi mester. Örökségvédelem Fotó: Daczó Dénes

Nemcsak az utca, de az egész falu büszkesége lehet a most felújított delnei székely kapu, amely Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület segítségével újult meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. (BGA) támogatásával. Az 1908-ban állított kapu restaurálását Székely Csaba végezte, közel két hónapig tartó munkával. A mestertől megtudtuk: az idő a kapu motívumait is kikezdte, így a helyreállítás során az eredeti faragásra is rá kellett erősíteni. Az eredetileg máréfalvi mester által készített kapu díszítését a tulajdonos kérésére most kifestették.
Incze Zoltán Csabától megtudtuk, nagymamájától hallotta, hogy a kaput annak idején egy hónapig készítette egy máréfalvi mester. Egy tehén és nyolc mázsa gabona árát kellett kifizesse a megrendelő a kapuért, amit korábban, a hetvenes évek elején egyszer már felújítottak. A tegnapi ünnepségen Csintalan László delnei plébános az áldást követően azt kívánta a családnak, hogy Incze Zoltán fia, Sándor dédunokái is újítsák fel a kaput.
Az ünnepségen Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a program keretében már megújultak ma még álló, 18., 19. századi székely kapuk a megyében, ugyanakkor a BGA támogatásával újabbak nyerik vissza egykori állapotukat. A BGA és a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság révén idén hatmillió forint – mintegy 86 ezer lej – áll a megye rendelkezésére helyi székely kapuk felújítására. 2014-ben öt kaput újítottak fel.
– A program hatására a régi kapuk nem problémaként jelennek meg, hanem lehetőségként – fogalmazott Borboly Csaba.
Dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja az ünnepségen azt mondta: igyekeznek továbbra is támogatni a kapuk felújítását, amennyiben erre van helyi kezdeményezés. Ugyanakkor arra biztatta a jelenlévőket, hogy kövessék a példát: őrizzék meg a régi kapukat, ahogyan azt az Incze család is tette, és állítsanak új székely kapukat is a porták elé. Használják a hagyományos helyi anyagokat: a követ, a fát és az agyagot az építkezéseknél.
Az ünnepség keretében a kaput Székely Csaba mester adta át a családnak, miután a galambdúcon lévő keresztek mellé két bokrétát tűzött.
A delnei kapun kívül Csík­szentkirályon egy kapu, Mena­ságon kettő, Csíkszent­györgyön egy és Csíkmadarason szintén egy kapu újul meg, továbbá Udvarhely körzetében Zetelakán, Székelylengyelfalván és Székely­szentléleken egy-egy kaput restaurálnak pályázati pénzből.
A székely kapuk megőrzésének fontosságáról a delnei közbirtokosság székházában is megbeszélést folytattak tegnap. Itt Péter Csaba, a Művészeti Népiskola igazgatója és András Lajos oktató beszélt az iskola szerepéről. Elhangzott, hogy az 1976–77-ben indult oktatás keretében a harmadéves hallgatókat ma a székely kapu készítésének módjára tanítják. A népi fafaragás őrzésében és a tudás átadásában fontos szerepe van a Népiskolának, ahol eddig 1615-en tanultak az elmúlt 38 évben. Az iskola vezetősége hangsúlyozta: ahol igény van rá, ott kihelyezett tagozatot tudnak működtetni.

Daczó Dénes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek