2021, január 17, vasárnap.

Felújított épületbe költözött az óvoda

Többéves munka eredményeként felújított épületben folytathatja működését a csíkszentsimoni óvoda és az előkészítő osztály. A tanintézménynek otthont adó ingatlan mostantól építtetőjének, Gernárd Jenő körorvosnak viseli a nevét.

A csíkszentsimoni felújított tanintézmény avatóünnepsége. Összefogás eredménye
A csíkszentsimoni felújított tanintézmény avatóünnepsége. Összefogás eredménye

A csíkszentsimoni fúvósok előadásával nyitották meg szombaton a csík­szent­simoni óvoda épületének avató- és névadó ünnepségét. Az épületet Gernárd Jenő, Alcsík körorvosa építette az 1930-as években. A körorvos nyugdíjazásáig, 1966-ig, itt tevékenykedett.
Fábián László, Csíkszentsi­mon polgármestere az avatóünnepségen az épület történetét ismertetve felidézte: a rendezett udvaron egykoron pezsgő élet zajlott, majd 1990 után hosszú évekig pereskedés következett, ami alatt az ingatlan lakatlanná vált, istállónak berendezve. 2003-ban végzéssel a csíkszentsimoni tanácsnak ítélték.
– Amikor e házba legelőször beléptem, egy lelakott ingatlant, lelakott falakat találtam. Istállótrágya halmazát, kibontott vezetékeket, eltüzelt padlózatot, leromlott tetőzetet láttam, akár csak bombázás után – elevenítette fel beszédében az egykori állapotokat a polgármester.
A csíkszentsimoni tanács 2009-ben döntött arról, hogy az épület oktatási célt szolgál, majd 2010-ben elkezdődtek a felújítási munkálatok. Fábián László polgármester hangsúlyozta: a munkálatokhoz szükséges 534 ezer lejnek a 76 százalékát Hargita Megye Tanácsa biztosította, ugyanakkor 2014-ben a bútorzat és leltári tárgyak beszerzéséhez, 57 ezer lejből 50 ezer lejt szintén a megyei önkormányzat biztosított. Az épület körüli térrendezéshez, a parkosításhoz és a játszótér kialakításához LEADER-pályázaton nyertek támogatást.
A felújított épület avatóján Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnökének szavait Kozma István tanácsos tolmácsolta. Borboly örömét fejezte ki, hogy a nehézségek ellenére is újabb összefogás eredményeként sikerült befejezni az óvoda munkálatait. A Kozma István által felolvasott levelében a megyeelnök így fogalmazott: „Hargita Megye Tanácsa részéről mindig is azt tartottuk, hogy a templomra és az iskolára ügyelni kell, hisz megmaradásunk alapintézményei, ezért különösen odafigyelünk az oktatásra, az iskolákra és óvodákra egyaránt. Kitartást, egészséget és sok szép élményt kívánok a gyerekeknek, eredményeket a pedagógusoknak!”
Lőrincz Zoltán iskolaigazgató beszédében hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az épület mindig tele legyen, a faluban gyermekek szülessenek, illetve, hogy a szentsimoni gyermekek itt és ne máshol járjanak óvodába, iskolába.
Hargita Megye Tanfelügyelősége nevében Izsák Székely Lóránt beszélt, ugyanakkor az új óvoda udvarát benépesítő hallgatóság előtt szólt Tánczos Barna szenátor is. Az ünnepségen részt vettek az egykori építő, tulajdonos Gernárd Jenő leszármazottjai, akik az egykori körorvosról készült festményt adományozták az intézménynek.
Az avatóünnepség egyben az új oktatási intézmény névadó ünnepsége is volt, így az épület falán leleplezték Gernárd Jenő emléktábláját is.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb