Felújítják az Urmánczy fedeles hidat

61

Már több alkalommal írtunk a Maroshévízen a Maglen negyedben levő Urmánczy fedeles hídról.
A híd 1869-ben épült, így idestova idén lesz 150 éves. A XIX. században Erdélyben divatosak voltak az ilyen szerkezetű hidak. Maroshévízen is két fedett híd volt annak idején. Környékünkön még Gyergyóremete büszkélkedett ilyen híddal. Jelenleg Erdélyben két hasonló híd van, Európában pedig Ausztriában, Németországban, Bulgáriában egy-egy, Olaszországban két hasonló hídról van tudomásunk, Svájcban pedig négyről, mindegyiket felújították és a turizmust szolgálják.
A maroshévízi hidat egészen az 1989-es államcsíny utánig rendszeresen tatarozták. Sajnos, 2000 után a zsindelytetőt modern zöldpalára cseréltette a polgármesteri hivatal, de legalább így is gondozták a hidat. Sajnos, több mint tíz éve senki nem törődött vele.
A Dr. Urmánczy Nándor Egyesület 2008-ban, 2010-ben és 2013-ban is beadványt intézett a maroshévízi polgármesteri hivatalhoz és az önkormányzati testülethez, amelyben rámutatott, hogy Maroshévízen milyen turisztikai látványosságokat nem gondoznak, nem tataroznak. A több javaslat közül a hivatal hármat teljesített: a Bájos-tetői kilátó építését, a termál vízesés kitakarítását, felújítását és a volt zsidó fürdővel szemben levő termál gyógyforrás korszerűsítését. Sajnos, a többi javaslatot, amelyek között szerepelt az Urmánczy födeles híd felújítása is, mindeddig nem vették figyelembe.
2017-ben elterjedt az a hír, hogy lebontanák a fedeles hidat. Mivel a lebontásnak nagy sajtóvisszhangja lett, hisz tévéstábok, újságok, sőt még a kulturális minisztérium megyei kirendeltségének munkatársai is eljöttek terepszemlére. Ez utóbbiak megvizsgálták a hidat és értesítették a helyi polgármesteri hivatalt, hogy ritka hídról van szó, amelyet másodosztályú műemléknek nyilvánítottak, B csoportba sorolva helyi történelmi örökségként vették nyilvántartásba. De a híd maradt, s annak folyamatos rombolása is.
Így mára a híd tetejéből és oldalaiból hiányoznak darabok, és mindez annak ellenére, hogy az Urmánczy Nándor Egyesület 2018. június 4-én egy beadványt adott le a maroshévízi polgármesteri hivatalhoz és az önkormányzathoz, amelyben újból kérte e történelmi híd felújítását, gondozását. A beadvánnyal együtt 435 lakos aláírását is benyújtotta, az aláírók szintén a híd sorsáért aggódnak. A beadvány benyújtása óta eltelt közel egy év, de még válasz nem érkezett, holott legtöbb 30 napon belül válaszolniuk kellene a hivatal vezetőinek.
Sebaj, hogy nem jött válasz, de valami mégis elindult, ugyanis nemrég a helyi tanács ülésén Bodor Attila tanácsos megkérdezte, mi a polgármesteri hivatal szándéka a híddal kapcsolatban, mert napról napra romlik az állaga. Erre a polgármester elmondta, nemsokára elkezdik a híd kivilágításának megépítését, majd kamerákat fognak elhelyezni és ezt követően nekilátnak a felújításnak.
Reméljük, nemsokára e történelmi híd településünk egyik turisztikai látványossága lesz. Már ideje.

Czirják Károly

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek