szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Felújítják a teherforgalmi utat

Két szakaszban újítják fel a gyergyószentmiklósi teherforgalmi utat, melynek költségét Hargita Megye Tanácsa vállalja fel – hangzott el tegnap, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. A városvezetés kérte a megyei önkormányzat segítségét, mondván, a gyergyóremetei hul­ladéklerakó üzembe helyezésével fel kell készíteni az útszakaszt a forgalomra, ugyanakkor a helyi tanács a beruházásokra szánt összegekből a távfűtés biztosítására kénytelen átcsoportosítani, így még inkább fontossá válik a megyei hozzájárulás.

Fotó: Keresztes Zoltán

A teherforgalmat kiszolgáló három gyergyó­szent­mik­lósi útszakasz felújításáról tájékoztattak tegnap, kiemelve: a teljes munkálatot két szakaszban valósítják meg. Gyer­gyó­szentmiklós polgármestere, Nagy Zoltán kifejtette, első ízben a Halászok, Békény és Dózsa György utcákat újítják fel, hozzátéve, a megyei önkormányzathoz fordultak segítségért annak érdekében, hogy a gyergyóremetei hulladéklerakó megnyitása által magával vont forgalomnövekedésre felkészíthessék az útszakaszt.
Az említett utcák felújítása után egy hozzávetőleg 900 méter hosszúságú új utat építenének, amely az Állomás utca meghosszabbítását jelentené. Nagy Zoltán közölte, a munkálatok első részére vonatkozó tervek már készen vannak, a következő lépést a közbeszerzés kiírása jelenti. A településvezető mindezek mellett megjegyezte, a megyei önkormányzat az út felújítását finanszírozza, a járdák kiépítését nagy valószínűséggel saját költségéből oldja meg a város. A munkálatok első fázisa vélhetően két munkaszezont vesz igénybe.
Többször is szóba került Hargita Megye Tanácsa hozzájárulásának fontossága, hisz a fűtés biztosítása érdekében a beruházási összegből kell átcsoportosítania a gyergyószentmiklósi önkormányzatnak – így a megye vállalta fel az útjavítást.
– Látható, hogy ebben a ciklusban csak akkor lehet egyről a kettőre jutni, ha közösen keressük a megoldást – fogalmazott Borboly Csaba megyeelnök. Mint mondta, a második felújítási szakasz ötlete – hogy a teherforgalmat ki kell vinni városból – helyi vállalkozóktól származik, majd hozzátette: az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt összefogásának folyamatosan eredménye van, jó döntésnek bizonyult.
Az érintett utcák lakóihoz szólva hangsúlyozta, a hulladéklerakó elindításával nem lesz számottevően nagyobb a forgalom, mondván, napi tíz autóval több halad majd át az úton, melynek jó minősége által ez kevésbé lesz érezhető.
Bende Sándor parlamenti képviselő azt mondta, a Helyi Fej­lesztési Országos Programból (PNDL) megpróbálnak kormánypénzt is lehívni a munkálatokra, javasolva Nagy Zoltán polgármesternek, hogy nyújtsa be igénylését. A képviselő rámutatott, amennyiben ez sikerül, a megyei önkormányzat hozzájárulását egyébre lehet költeni, ha viszont nem, akkor marad a jelenlegi verzió.
– Ebben a mandátumban lesz a legtöbb infrastrukturális beruházás Gyergyószentmiklóson – jelentette ki Barti Tihamér megyei alelnök, megemlítve a gyilkostói víz- és csatornahálózat munkálatait.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb