Felújítják a tanösvényt Fenyőkúton

Tajga Korond fölött

591

Megrongálódott a pallórendszer a Korond Turisztikai Egyesület gondozásában lévő fenyőkúti tőzeglápnál, és egyéb javításokra is szükség van a különleges és védett természeti látványosság területén. A felújítást elkezdték, és szeretnék minél hamarabb befejezni. A tanösvényt mozgáskorlátozottak is bejárhatják.

Tajga a közelünkben. Érdemes megismerkedni vele Fotók: Asztalos Ágnes

A látványos tőzegláp bejárata közelében lévő szélesebb palló helyreállításával kezdték el a munkát a turisztikai egyesület munkatársai. Ezt az ösvényt régi hídrendszerre építették rá, amelynek a deszkái elkorhadtak, felülete sok helyen beszakadt vagy besüllyedt – mondta el Ravasz Mihály egyesületi elnök.

Vannak rongálók is
Egyéb tennivaló is akad az öt éve kialakított kis látogatóközpontban: helyenként a korlátot kell pótolni, a talajmintavételre használt kosár emelőszerkezetét kell megjavítani (itt meg lehet vizsgálni, hogy milyen a tőzegláp talaja, s bizony, majdnem 100 kilogrammot nyom a nedves földdarab), új információs és eligazító táblákat kihelyezni. Ravasz Mihály elmondása szerint emberi rongálás nyomait is helyre kell hozniuk, a tanösvény mentén kihelyezett interaktív táblákat, gyerekek ismeretszerzését megkönnyítő érdekes „játékokat” a legtöbb esetben illetéktelen kezek károsították. A napokban a szemetet is összeszedték a területről, és Ravasz reméli, hogy minél hamarabb befejezhetik a tatarozást. A munka költségeit önerőből és a belépőjegyek árából összegyűlt összegből fedezik.
A fenyőkúti tőzegláp önkéntes befizetéses alapon látogatható, az odavezető út vége felé található a Katona bolt, a tudatos turista ott vásárolhat belépőjegyet. Tavaly 500 körül volt a fizető vendégek száma – tudtuk meg a Korond Turisztikai Egyesület elnökétől. Fontos számukra ez a bevétel, hiszen – mint a most zajló munka is bizonyítja – ebből tudják megvalósítani a szükséges fejlesztéseket.

Különleges élőhely
Fenyőkútra Korondról lehet feljutni. A tanya ésszakkeleti határában található a Natura2000 élőhely-hálózaton belül különleges természetmegőrzési területté nyilvánított tőzegláp, a Görgényi-havasok vulkáni platóján kialakult természeti ritkaság, amely számos olyan növény- és állatfajnak ad menedéket, amelyek az eljegesedés idején ezen a vidéken elterjedtek voltak. Rengeteg az áfonya, továbbá a láp uralkodó fája az erdei fenyő, amely a terület közepe felé egyre alacsonyabb formában jelenik meg, mert a tőzeg vastagsága miatt nem kap elég tápanyagot a növekedéshez.
Ravasz Mihály elmesélte, hogy régebb előszeretettel vágták a „lápi fenyőt” kertkarónak, mert nagyon jól bírja a vizet. Egyébként országszinten is jelentős az itt található erdeifenyő-populáció. Alacsonyabbak itt a nyírfák is, és az egésznek olyan tajga hangulata van, mintha valahol Szibériában járnánk. Érdekes jégkorszaki reliktumokat lehet megfigyelni, mint például a húsevő kereklevelű harmatfű. Ez a növény rovarokkal táplálkozik, amelyeket élénkvörös színével csalogat magához. Tavasszal virágzik a hüvelyes gyapjúsás, most is nyílik a tőzegrozmaring. Az állatfajok közül erdei és gyepi békával, foltos szalamandrával, elevenszülő gyíkkal találkozhatunk itt.
Ennek a különleges előhelynek a bemutatására szolgál a fél évtizede kialakított interaktív tanösvény, ahol a mozgáskorlátozottak számára is használható pallórendszer az aljnövényzetet is megóvja a taposástól. A bejárat mellett elhelyezett információs tábla is hirdeti, hogy a terület védett, továbbá a Korondi Kárpáti Szarvas Közbirtokosság tulajdonában áll, gondozója pedig a Korond Turisztikai Egyesület.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.