Felújítják a művelődési központot

Korszerűbb otthon a kultúrának Gyergyóújfaluban

21

Felújítják a gyergyóújfalvi művelődési központot, európai uniós támogatást kapott erre az önkormányzat. Az épületet kívül-belül rendbe teszik, s korszerű berendezésekkel is ellátják.

Fotó: Nagy Levente

Nagy munka folyik a több mint százéves gyergyó­újfalvi Lázár István Művelődési Központban, felújítják az épületet. Hosszú ideje tervezte már az önkormányzat ezt a beruházást, azonban saját költségvetésből nem akartak ilyen költséges munkának nekilátni, így az elmúlt évtizedekben csak kisebb javításokat végeztek. Miután lezárultak az épület tulajdonjoga körüli viták, elhatározták, megtalálják annak lehetőségét, hogy támogatással felújítsák a kultúra otthonát – mondta el Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere. Az épületet egykor a helyi közbirtokosság építtette, jelenleg az önkormányzat tulajdonában van.
– Meggyőződésünk, mindegy ki a tulajdonos, az a fontos, hogy a közösség használni tudja, és olyan állapotok legyenek benne, hogy ha vendégeket hívunk, ne kelljen szégyenkeznünk – fogalmazott a polgármester.
Hozzátette, sikerült európai uniós alapokból 500 ezer eurót nyerni, ez fedezi az épület teljes felújítását. A közbeszerzési eljárás tavaly ősszel zárult le, és a kivitelező akkor elkezdte a munkát. Előbb bontani kellett, megerősítették az alapokat, a födémet, a falakat, tetőt javítottak, nyílászárókat cseréltek. Jelenleg is az épület több pontján dolgoznak, a tetőtérben próbatermeket alakítanak ki a fúvószenekarnak, s dolgoznak a szabadtéri színpaddal is. A színházterem is megújul, azonban ugyanúgy, mint korábban, ezután is összeszedhető székeken ül majd a nézőközönség, azért, hogy a termet ne csak színházi produkciók alkalmával használhassák, hanem legyen hely a néptáncosoknak vagy különböző közösségi eseményeknek. A fény- és hangtechnika is új lesz. Rendbe teszik a tekepályát, s modern berendezéssel szerelik fel.
A községvezető megjegyezte, ezúttal automata rendszer lesz, hiszen korábban mindig meg kellett fizetni valakit azért, hogy felállítgassa a bábukat. A polgármester azt mondta, bár sok újfalvi fiatal megy külföldre dolgozni, reméli, lesz, aki használja majd a tekepályát.
A tervek szerint a felújítás idén befejeződik, még ebben az évben rendezvényeket is szeretnének szervezni a megújult művelődési központban.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.