Felújítják a kultúrházat

Megszépül az épület, a fenntartása is olcsóbb lesz

98

Európai uniós támogatással újítják fel a gyergyószentmiklósi kultúrházat. A támogatási szerződést aláírták, a munka a tervek szerint idén elkezdődik, s tizennyolc hónap alatt teszik rendbe az épületet.

Idén elkezdődhet a kultúrház felújítása Fotó: Lázár Hajnal

Közel ötven évvel ezelőtt épült a gyergyószent­mik­lósi kultúrház. Az elmúlt évtizedekben állapota jelentősen romlott, több helyen omladozik a vakolat, beázástól vált szürkévé a fal. Az önkormányzat hosszú ideje tervezi már az épület rendbetételét, azonban saját költségvetésből ezt nem tudták megvalósítani, így pályázati lehetőségeket kerestek. Energiahatékonyságot növelő uniós pályázatra nyújtotta be aktacsomóját a polgármesteri hivatal, ezt pozitívan bírálták el, nemrég a támogatási szerződést is megkötötték – közölte Nagy Zoltán polgármester. Mint kifejtette, hosszas folyamat volt idáig eljutni, kétéves utánajárást követően érkezett el a felújítás előkészítéséhez a művelődési ház. Az állagmegőrzés mellett az energiahatékonyság növelése a fő célja a nagyszabású beruházásnak. A polgármester részletezte, kívülről 15-30 cm-es szigetelőréteg kerül a falakra, kicserélik a nyílászárókat, a tetőt is szigetelik, bent pedig felújítják a villanyhálózatot, a világítótesteket és a fűtéshálózatot is. A tetőre napelemeket szerelnek, s ezúttal az akadálymentesítést is megoldják, rámpákat alakítanak ki, valamint felvonószékes rendszer lesz. A városvezető megjegyezte, ez utóbbi beavatkozásra nagy szükség van, hiszen jelenleg a mozgáskorlátozottak számára nagyon nehéz bejutni az épületbe.
A munkálatokra több mint három és fél millió lej támogatást kap a város, a pályázat csupán kétszázalékos önrészt ír elő, így a városnak hetvenezer lejjel kell hozzájárulnia.
Először a tervek elkészítésére írnak ki közbeszerzési eljárást, majd azt követően a kivitelező megtalálása érdekében újabb közbeszerzés következik. Nagy azt mondta, reményei szerint idén elkezdődhet a munka, melyet 18 hónap alatt kell majd elvégeznie a kivitelező vállalatnak, s legkésőbb 2021-ig át kell adnia a felújított épületet.
A kultúrházban zajló tevékenységeknek nem kell szünetelniük a felújítás ideje alatt, bent csak időszakosan lehetnek olyan munkálatok, melyek a programok lebonyolítását akadályozzák, így az épületet adminisztráló Figura Stúdió Színház, a Művelődési Központ, valamint több más, a kultúrházban helyet kapó civil szervezet is folytathatja munkáját.
– A felújítást követően az épület visszakapja régi patináját, csökkennek majd a fenntartási költségek, s reméljük, még legalább ötven évig szolgálja a közösséget – fogalmazott Nagy Zoltán polgármester.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek