Felújítják a közvilágítási hálózatot

Ősszel az új épületben kezdhetik a tanévet a mindszenti óvodások és elemisták

341

Nyolcvan százalékban elkészült a mindszenti új iskolaépület, berendezni kell még, és remélhetőleg ősszel ott kezdhetik a tanévet az elemisták és óvodások – tudtuk meg Krézsek Erikától. Csíkszentlélek község alpolgármestere ismertette, idén elkezdhetik a község közvilágítási hálózatának felújítását, továbbá rendezik a szentléleki kultúrház környékét is.

Krézsek Erika

Haladtak a mindszenti napközi otthon és általános iskola építésével, nyolcvan százalékban elvégezte a kivitelező a munkát, belül kész van az épület, néhány kinti munka van még hátra – emelte ki a tavalyi év eredményei közül Krézsek Erika, Csíkszentlélek alpolgármestere. Közölte, amint az idő jobbra fordul, befejezi a kivitelező a még hátralévő munkálatokat, ősszel pedig reményeik szerint a gyermekek birtokba vehetik az épületet. Ehhez fel kell még szerelni, be kell rendezni az osztálytermeket. Az elemista osztályok és az óvodai csoportok költöznek át az új épületbe, és bár szerették volna, ha következő tanévtől a napközi is beindulhat, ez talán csúszik még – vázolta. Ismertette, a közeljövőben felmérést készítenek a szülők körében arról, hogy hányan igényelnék a hosszú programos óvodát. A munkálatok lejártával az iskola udvarát is rendezni fogják. Az alpolgármester elmondta, a beruházás összértéke 1,57 millió lej, a Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) biztosította az összeg nagy részét, de több mint ötszázezer lejjel ki is kellett pótolják a finanszírozást. A régi iskolaépület sem marad üresen, számítógépes terem, pszichológiai kabinet, könyvtár, irattár kap helyet benne.

Felszerelés a kultúrházaknak
Számos közbeszerzési folyamat zajlott tavaly az önkormányzatnak a csíkszentléleki és a mindszenti kultúrházak felszerelésére vonatkozó pályázata keretében. Az 1,36 millió lej értékű, a Vidéki Beruházások Ügynöksége (AFIR) révén finanszírozott projektben most szállítják a megvásárolt eszközöket, bútorzatot, számítástechnikai eszközöket, fényképezőgépeket, fúvós hangszereket, fűtésrendszer-elemeket és klímaberendezéseket, népviseleteket, függönyöket, táncszőnyegeket, takarítógépeket és háztartási gépeket. A fény- és hangtechnikai berendezések beszerzése van még folyamatban. Krézsek Erika azt mondta, szeretnék, ha használnák is ezeket az eszközöket, tervezik, hogy jobban bevonják a fiatalokat a kultúrházak tevékenységeibe. Tánccsoport már működik, és fúvósoktatást is szeretnének elindítani.
Tavaly sikerült befejezni a tűzoltószertárt is, a napokban vették át ezt a beruházást. A kormányzati támogatással működő telekkönyvezés előkészítésével is haladtak, tavaly két, idén további hat dűlőt érint ez a munka. Az aszfaltozási szándékuk nem valósult meg tavaly, bár tervük van a szentléleki és fitódi községi utak aszfaltozására, erre pénzt nem sikerült szerezni – vázolta az alpolgármester. Rögtön jó hírrel is szolgált, ismertette, hogy szintén PNDL-s, mintegy hatszázezer lej értékű finanszírozással modernizálni fogják a közvilágítást az egész községben. Jelenleg a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát készítik. Azt ezt követő procedúra még hosszadalmas, de remélik, hogy még idén elkezdődhet a munka. Szintén idénre, őszre várják a Harvíz Rt. beruházásban a mindszenti szennyvízhálózat kiépítésének az elkezdését is.

Parkoló, játszótér, zöldövezet
Ebben az évben szeretnék rendezni a szentléleki kultúrház környezetét is. Amint Krézsek Erika ismertette, Lukács Péter tervező, a község lakosa terveket ajánlott fel erre, és LEADER-pályázaton ötvenezer eurót nyertek a beruházásra. Már a kivitelezésre hirdettek közbeszerzést, az egyetlen jelentkező azonban kevesellte az összeget, így valószínűleg ki fog kelleni azt egészíteni, amint meglesz a költségvetés, és ismét ki kell írni a közbeszerzést – ismertette a helyzetet. A tervek szerint a kultúrház körül parkoló és játszótér épül, sétányokat alakítanak ki, növényzetet, fákat ültetnek, padokat helyeznek el. Az alpolgármester még elmondta, minél több kulturális rendezvényt is szeretnének a közösség számára.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek